Gå tilbake
Glutenfri surdeigsstarter
Utskrift Pin
5 from 1 vote

Glutenfri surdeigsstarter

Matrett Brød & bakst
Total tid 6 dager

Ingredienser

Surdeigsstarter

  • 70 gr rent, kaldt vann
  • 30 gr bokhvetemel
  • 30 gr rismel fullkorn
  • 10 gr rosiner økologiske, ca 20 stykk

Mating av surdeigsstarter (doble evt mengdene om ønskelig)

  • 50 gr rent, kaldt vann
  • 20-25 gr bokhvetemel
  • 20-25 gr rismel fullkorn

Instruksjoner

Surdeigsstarteren

  • Fyll det rene glasset med vann, bokhvetemel og rismel, og rør godt sammen. For ekstra "boost" til surdeigen tilsetter du økologiske rosiner (dette er ikke strengt nødvendig, men sikrer god tilgang på gunstige bakterier til surdeigen). Rosinene fjernes når surdeigsstarteren har blitt aktiv.
  • Ulike meltyper kan være ulikt malt og suge til seg væske ulikt. Hvis blandingen blir veldig fast, kan du tilsette en liten skvett vann. Blir den veldig "løs", så tilsett litt mer mel. Den skal være omtrent som en fyldig grøt, men skal være enkel å røre i.
  • Legg over et rent stykke tøy og fest med strikk (f.eks hjørnet av et kjøkkenhåndkle), surdeigsstarteren trenger nemlig tilgang til luft
  • La glasset stå på kjøkkenbenken i ca 5-7 dager. Rør i surdeigsstarteren 1-2 ganger pr dag med en tresleiv eller trepinne, og sjekk at den ikke danner mugg.

Mating av surdeigsstarteren

  • Når surdeigsstarteren danner bobler og blir aktiv, mates den på nytt, for å bli skikkelig klar til baking. Nå vil den gjerne ha en lett syrlig lukt, og det er normalt, fordi den har dannet den melkesyrekulturen den skal ha.
  • Tilsett først vannet, og fjern så rosinene, dette er lettere når surdeigsstarteren er tynnet ut. Nå har de nemlig gjort jobben sin!
  • Tilsett så melet, og rør godt sammen. Bruk mengdene vann og mel som angitt under "Mating av surdeigsstarter" over. Eventuelt kan du doble (eller "triple") matemengdene om du ønsker å ha en større mengde surdeigsstarter for hånden.
  • Sett på lokk, og la den stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer.
  • Oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskap til du skal bake med den