Gå tilbake

Glutenfrie surdeigsrundstykker

Matrett Brød & bakst
Porsjoner 12 stykk

Ingredienser

1. Oppmating av surdeigen (ca 300 gr totalt)

  • 100 gr glutenfri surdeigsstarter
  • 100 gr vann
  • 45-50 gr bokhvetemel
  • 45-50 gr fullkorn rismel

2. Selve deigen

  • 400 gr vann
  • 20 gr fiberhusk
  • 300 gr glutenfri surdeigsstarter ferdig matet, se over
  • 150 gr bokhvetemel
  • 75 gr rismel fullkorn
  • 75 gr potetmel
  • 50 gr linfrø
  • 50 gr solsikkefrø evt gresskarfrø
  • 1,5 ts havsalt evt himalayasalt

Ved utbaking, til dryss

  • valmuefrø evt sesamfrø

Instruksjoner

Oppmating av surdeigen (se ingredienser i punkt 1 over)

  • Ha surdeigsstarter, vann, bokhvetemel og rismel i en egen liten bolle, bland sammen, og sett til side så lenge

Selve deigen (se ingredienser i punkt 2 over)

  • Ha vannet i bollen på kjøkkenmaskinen, og tilsett fiberhusk (gjør det raskt, for det begynner fort å klumpe seg). Kjør godt sammen i 5-10 minutter, til en helt jevn og geleaktig masse.
  • Tilsett surdeigsstarteren (fra oppmating av surdeigen), og kjør sammen i 5-10 minutter til
  • Imens blandes bokhvetemel, rismel, potetmel, linfrø, solsikkefrø (evt gresskarfrø) og salt sammen i en bolle
  • Tilsett melblandingen litt og litt, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet. Pass på at alt melet blir skikkelig blandet med fiberhuskmassen.
  • Når alt melet er tilsatt, kjøres deigen sammen på god hastighet i 5-10 minutter til
  • Forme jevnt store rundstykker på en stekeplate med bakepapir - bruk en spiseskje å ta deig med, og fukt hendene med rent kaldt vann underveis, så blir jobben lettere. Trykk dem litt ned, så de er ca 3 cm høye.
  • Dryss over sesamfrø eller valmuefrø

Heving og steking

  • Legg et rent kjøkkenhåndkle over, og la heve 5-10 timer på kjøkkenbenken, gjerne natten over
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader varmluft
  • Stek rundstykkene i 20-25 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte
  • La rundstykkene avkjøles helt på rist