Gå tilbake

Hvit saus (melkefri, glutenfri)

Matrett Sauser
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

Basisoppskrift

  • 2 dl vann
  • 1 ss maisenna
  • 1,5 dl kokosmelk
  • 1 terning kyllingbuljong evt grønnsaksbuljong
  • 1-2 ss sitronolje smakes til
  • havsalt evt himalayasalt, smakes til
  • pepper smakes til

Smakstilsetninger - variasjoner

  • næringsgjær har en osteaktig smak, for bechamelsaus / ostesaus
  • revet muskatnøtt for klassisk hvit saus
  • karripulver for karrisaus
  • frisk eller tørket dill for dillsaus
  • urter etter ønske for urtesaus
  • hvitvin for hvitvinssaus
  • sitron for sitronsaus

Instruksjoner

  • Rør ut maisenna i kaldt vann. Jo rausere skje med maisenna, jo tykkere vil sausen bli. Jeg bruker gjerne en spiseskje med bittelitt haug på... Du kan alltids spe sausen etterpå om den blir for tykk.
  • Ha maisennavann og kokosmelk i en kasserolle, tilsett buljong, og kok opp. Når sausen koker, tykner den, spe med litt mer vann om det trengs. Eventuelt kan den kokes inn om den er for tynn.
  • Smak til med salt og pepper, og la sausen koke etpar minutter
  • Smak til med sitronolje, og eventuelle andre krydder, urter eller smakstilsetninger etter ønske