Gå tilbake

Italiensk bønnesuppe

Matrett Supper
Nasjonalitet Italiensk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 1 time
Bløtlegging 8 timer
Porsjoner 5 personer

Ingredienser

  • 400 gr hvite bønner tørkede
  • vann rikelig, til bløtlegging og koking
  • 150 gr bacon droppes for vegetarisk suppe
  • 3-4 ss extra virgin olivenolje til steking
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 liter kjøttkraft evt grønnsakskraft for vegetarisk suppe
  • 1 boks hermetiske tomater hakkede
  • 200 gr poteter kokefaste
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket basilikum
  • havsalt evt himalayasalt, smakes til
  • svart pepper
  • 100 gr spinat fersk eller fryst
  • 3-4 ss pinjekjerner ristes i tørr stekepanne
  • frisk basilikum
  • sitronolje evt extra virgin olivenolje

Instruksjoner

Bløtlegging og koking av bønner

  • Ha bønnene i rikelig med kaldt vann, og sett i kjøleskapet natten over. Eventuelt kan de stå fremme på benken i 7-8 timer
  • Etter bløtlegging kokes bønnene i rikelig med nytt, friskt vann til de er helt møre. Det tar ca 40-45 minutter. Når de er ferdigkokte helles kokevannet av, og bønnene settes til side så lenge.

Selve suppa

  • Kutt bacon i 1/2 cm tynne strimler på tvers. Bruk en romslig gryte, stek baconet i extra virgin olivenolje på middels varme til det er gyldent. Rør av og til ved behov.
  • Mens baconet steker, hakkes løk og hvitløk. Tilsett, og la løken steke sammen med baconet til den er blank.
  • Tilsett kraft og hakkede tomater, og kok opp
  • Skrell og kutt potetene i 1 cm terninger, og tilsett sammen med paprikapulver, timian og basilikum. Bland sammen, og la koke i 20-25 minutter, til potetterningene er møre. 
  • Mens suppa koker: Rist pinjekjernene i tørr stekepanne (gjerne non-stick), på god varme til de er fint gyldne. Pass på at de ikke svis, så rør ofte. Sett til side så lenge.
  • Hvis du bruker fersk spinat, hakkes den, og settes til side så lenge
  • Smak til suppa med salt og pepper. Tilsett bønnene, og bland sammen. Tilsett spinaten i siste kokeminutt. Bruker du fryst spinat, kan den trenge etpar minutter ekstra på å bli tint og gjennomvarm i suppa.

Ved servering

  • Dryss ristede pinjekjerner over, pynt med friske basilikumblader, og sprinkle litt sitronolje eller extra virgin olivenolje over