Go Back
Glutenfritt surdeigsbrød2
Utskrift Pin
4.75 fra 4 votes

Glutenfritt surdeigsbrød

Matrett Brød & bakst
Porsjoner 1 brød

Ingredienser

Oppmating av surdeigen (300 gr totalt)

  • 100 gr glutenfri surdeigsstarter
  • 100 gr vann temperert til 25-30 grader
  • 50 gr bokhvetemel
  • 50 gr fullkorn rismel

Selve surdeigen

  • 400 gr vann kaldt
  • 15 gr fiberhusk
  • 300 gr surdeigsstarter ferdig matet, se over
  • 175 gr bokhvetemel
  • 75 gr fullkorn rismel
  • 50 gr potetmel
  • 50 gr solsikkefrø
  • 50 gr linfrø
  • 6-8 gr himalayasalt ca 1,5 ts

Kjekt å ha til hevingen

  • litt bokhvetemel til dryss, for å unngå klistring
  • slikkepott til å få ut all deigen med
  • hevekurv evt en bolle
  • rent kjøkkenhåndkle til å dekke hevekurven/bollen med

Kjekt å ha for hånden før steking

  • stekeplate
  • bakepapir til å steke brødet på
  • skarp kniv til å snitte brødet med før steking
  • aluminiumsfolie til å dekke brødet med under steking

Instruksjoner

Oppmating av surdeigen (f.eks om morgenen dag 1)

  • Bland sammen surdeigsstarter, vann, bokhvetemel og fullkorn rismel i en bolle (ikke metall). Hvis surdeigsstarteren blir veldig fast, kan du tilsette litt ekstra vann, den skal bli som en tykk grøt.
  • Dekk med kjøkkenhåndkle, og la stå på kjøkkenbenken i 6-12 timer
  • Når surdeigsstarteren danner bobler, er den klar til å bake med

Selve surdeigen (f.eks om kvelden dag 1)

  • Bruk aller helst kjøkkenmaskin, det gjør eltejobben mye enklere!
  • Vei opp vannet i bakebollen til kjøkkenmaskinen, tilsett fiberhusk ganske kjapt (så det ikke klumper seg for mye), og kjør i 10 minutter. Du skal få en ganske fast, geleaktig masse, helt uten klumper.
  • Senk farten på kjøkkenmaskinen, tilsett surdeigsstarteren, og bland godt sammen på høyere hastighet
  • Vei opp alle de tørre ingrediensene i en annen bolle, og bland dem sammen
  • Senk farten til middels hastighet, og tilsett melblandingen litt og litt. Sørg for at melet blir godt blandet inn i massen før du tilsetter mer mel.
  • Når alt melet er tilsatt, lar du maskinen kjøre på høy hastighet i nye 10 minutter

Utbaking og heving

  • Dryss litt bokhvetemel på kjøkkenbenken. Hell deigen oppå, dryss litt mer bokhvetemel over deigen, og forme den til et brød (formen tilpasses hevekurven eller bollen du vil heve den i)
  • Legg et rent kjøkkenhåndkle i hevekurven (bollen), dryss litt bokhvetemel på. Legg i brødet, og dryss evt litt mer bokhvetemel over, så kjøkkenhåndkleet ikke klistrer seg fast.
  • Brett kantene på kjøkkenhåndkleet over så deigen er godt "pakket inn"
  • Heves på kjøkkenbenken i 4-6 timer, alternativt kaldheving i kjøleskap i 8-12 timer

Steking (f.eks om ettermiddag/kveld dag 2)

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Hvelv brødet forsiktet opp-ned på en stekeplate med bakepapir
  • Lag snitt i overflaten på brøddeigen med en skarp kniv, og legg aluminiumsfolie over, bøy den gjerne til så den følger formen til brødet
  • Sett brødet i ovnen, og stek i 40 minutter
  • Fjern aluminiumsfolien, og stek i 20-25 minutter til, eller til brødet har en godt gylden skorpe
  • Legg brødet på rist, og la det avkjøles helt før du skjærer i det