Gå tilbake

Hjemmelaget sushi på enkleste vis!

Matrett Fisk & sjømat
Nasjonalitet Asiatisk, Japansk
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

Sushiris

  • 3,5 dl sushiris
  • 4,75 dl vann
  • 4-5 ss riseddik
  • 1 ts rårørsukker
  • 1/2-1 ts himalayasalt evt havsalt

Laks til sushi

  • 5-600 gr laksefilet av sashimikvalitet

Tilbehør (valgfritt hva du velger)

  • 1 moden mango
  • 1 moden avocado
  • soyasaus finnes glutenfri (tamari)
  • wasabi til soyasausen
  • syltet ingefær
  • nori
  • sjøgress
  • sesamfrø svarte eller lyse
  • frisk koriander

Instruksjoner

Sushirisen

  • Risen bløtlegges 30-60 minutter før koking. Ha risen i en kasserolle og dekk godt med kaldt vann. Bruk gjerne en litt vid kasserolle til å koke risen i.
  • Rør ut rørsukker og salt i riseddiken, til det blir helt oppløst. Sett til side så lenge.
  • Hell av vannet fra risen, og skyll den godt i flere omganger med kaldt vann. Fyll på angitt mengde vann i tråd med oppskriften. Som generell regel bruker du 1,3 del vann til 1 del ris, når den har vært bløtlagt slik som her (risen trekker til seg noe vann i bløtleggingen).
  • La det koke opp under lokk. Juster ned varmen så snart det koker, sushirisen skal småkoke i 8-10 minutter. Du skal ikke røre i risen underveis! Trekk den ferdigkokte risen av platen. Tilsett eddiklaken. Bland lett og godt sammen med en gaffel.
  • La risen stå og dampe av i ca 10 minutter uten lokk. Du kan eventuelt ha risen over i en vid bolle, da vil den dampe enda bedre av, og avkjøle seg raskere.

Laksen

  • Vask hendene godt før du starter med laksen, og sørg for helt ren skjæreplate og kniv. God hygiene er viktig når du håndterer og skal spise rå fisk!
  • Laksefileten kuttes i ca 1/2 cm tykke skiver.

Tilbehøret

  • Mangoen skrelles med en skarp kniv. Skjær av fruktkjøttet på begge sider av den relativt flate, store steinen. Kutt fruktkjøttet i terninger. Det vil fortsatt sitte endel fruktkjøtt rundt steinen. Skjær av det du kan, resten kan kokken spise av som "godis"...
  • Avocado deles i to. Fjern skallet, og kutt den i skiver eller terninger, eller skav ut avocado med skje fra skallet.
  • Frisk koriander skylles og grovkuttes.
  • Eventuelt kan du klippe nori-ark til strimler med saks

Servering

  • Server sashimien med sushiris og ønsket tilbehør til.