Risen bløtlegges 30-60 minutter før koking. Ha risen i en kasserolle og dekk godt med kaldt vann. Bruk gjerne en litt vid kasserolle til å koke risen i.
Rør ut rørsukker og salt i riseddiken, til det blir helt oppløst. Sett til side så lenge.
Hell av vannet fra risen, og skyll den godt i flere omganger med kaldt vann. Fyll på angitt mengde vann i tråd med oppskriften. Som generell regel bruker du 1,3 del vann til 1 del ris, når den har vært bløtlagt slik som her (risen trekker til seg noe vann i bløtleggingen).
La det koke opp under lokk. Juster ned varmen så snart det koker, sushirisen skal småkoke i 8-10 minutter. Du skal ikke røre i risen underveis! Trekk den ferdigkokte risen av platen. Tilsett eddiklaken. Bland lett og godt sammen med en gaffel.
La risen stå og dampe av i ca 10 minutter uten lokk. Du kan eventuelt ha risen over i en vid bolle, da vil den dampe enda bedre av, og avkjøle seg raskere.