Gå tilbake

Paella med reker, blåskjell og kalamari

Matrett Fisk & sjømat, Risretter
Nasjonalitet Spansk
Forberedelse 1 time
Koke/steketid 25 minutter
Total tid 1 time 25 minutter
Porsjoner 6 personer

Ingredienser

Reker og rekekraft

  • 600 gr reker med skall, ferske eller fryste som er tint, skal koke kraft på skallet
  • 10 dl kaldt vann

Selve paellaen

  • 7-8 ss extra virgin olivenolje
  • 1 stor løk
  • 1 rød paprika
  • 1 grønn paprika
  • 6 fedd hvitløk
  • 2 mellomstore tomater
  • 6 dl ris
  • rekekraft ca 10 dl
  • blåskjellkraft ca 4-5 dl
  • Ca 0,25 gr safran smakes til
  • 400 gr kalamari
  • 400 gr kylling helst lårkjøtt, evt brystfilet

Damping av blåskjell

  • 1 kg blåskjell
  • 2 dl hvitvin tørr/halvtørr

Rett før servering

  • 1,5-2 ts havsalt evt himalayasalt, smakes til
  • pepper
  • 250 gr erter
  • 1 håndfull frisk persille
  • 1 sitron helst økologisk

Instruksjoner

Skrell reker og kok kraft på skallet

  • Skrell rekene, ha dem i en skål og sett i kjøleskap så lenge.
  • Ha rekeskallet i en kasserolle med 1 liter vann. Kok opp, og la det koke i 30-60 minutter, alt etter hvor mye tid du har. Når dette er gjort, helles kraften av og settes til side til den skal brukes.

Rens blåskjellene

  • Ha blåskjellene i kaldt vann, kast de skjellene som ikke lukker seg eller som er knust. Fjern alle tråder. La de levende blåskjellene ligge i kaldt vann så lenge.

Lag paella

  • Kutt løk og paprika i mindre terninger (max 1 cm), og grovhakk hvitløk.
  • Ha rikelig med extra virgin olivenolje (6-8 ss) i en stor gryte eller wok (evt paellapanne om du har), og tilsett løk, paprika og hvitløk. La det steke på medium til god varme noen minutter, så løken blir lett gylden.
  • Hakk tomatene litt smått, og tilsett
  • Kutt calamari i ca 1/2 cm tynne ringer, og tilsett
  • Tilsett risen og rekekraften, samt kalamari og kylling. Bland sammen, og legg på lokk. Totalt skal paellaen småkoke i 20-25 minutter, til risen er ferdigkokt (al dente, uten å være hard i kjernen).

Damp blåskjellene

  • Ha hvitvin i en egen kasserolle, og kok opp. Når det koker, tilsettes blåskjellene (avrent for vann), og på med lokk. La blåskjellene dampe på middels varme i 3-4 minutter, til de har åpnet seg. Hell av kraften, som tilsettes i paellaen, rør lett om. La blåskjellene ligge i kasserollen med lokk, så de beholder varmen.

Siste finish

  • Smak til paellaen med salt, og eventuelt litt pepper.
  • I siste kokeminutt tilsettes ertene og blåskjellene. Rør lett sammen.
  • Rett før servering drysses rekene og grovrevet persille over. Pynt med sitronbåter.

Notater

Varier gjerne råvarene etter hva du har eller får tak i. Du kan lage en ren sjømatvariant om du vil. Om du for eksempel ikke får tak i kalamari, kan du erstatte med noe annet, eller bruke mer av de øvrige ingrediensene.
Om du vil lage en mindre porsjon, kutter du bare på rismengden og nedskalerer mengden kraft tilsvarende, og evt reduserer litt på sjømaten.