Gå tilbake

Fermentert bokhvetebrød (lettvint surdeigsbrød)

Matrett Brød & bakst
Porsjoner 1 brød

Ingredienser

  • 500 gr hele bokhvetekjerner rå, ikke ristede ("ubrent" bokhvete)
  • 2 dl kaldt vann
  • 1-1,5 ts salt

Valgfri topping

  • sesamfrø, valmuefrø, linfrø, solsikkefrø og/eller gresskarfrø

Instruksjoner

Dag 1

  • Skyll bokhvetekjernene godt med kaldt vann i en stor sikt (evt skyll i to omganger), for å fjerne støv og urenheter
  • Ha den skylte bokhveten i en romslig glassbolle, fyll på med rikelig kaldt og friskt vann, la stå tildekket med rent kjøkkenhåndkle i 20-24 timer på kjøkkenbenken

Dag 2

  • Hell av vannet gjennom sikten og la det renne litt av, men IKKE skyll bokhveten!
  • Ha bokhveten i en blender evt food processor, og tilsett vann og salt. Blend først på lav hastighet, og øk gradvis, til en så jevn/finmoset røre som mulig. Alternativt kan du bruke food processor, evt kjør i to omganger om det ikke er plass til alt
  • Ha røren over i glassbollen igjen, bruk slikkepott for å få med mest mulig av røren. La stå tildekket på kjøkkenbenken i 24 timer.

Dag 3

  • Kle en brødform med bakepapir, og hell røren i formen. Bruk slikkepott for å få med alt. Dryss på frø etter ønske.
  • Forvarm stekeovnen til 175 grader
  • Stek brødet i ca 90 minutter til det er fint brunet og gjennomstekt
  • Når brødet er ferdig stekt, tas det ut av formen og avkjøles på rist. La det avkjøles helt før du skjærer i det.