Fermentert bokhvetebrød (lettvint surdeigsbrød)

Dette brødet er noe av det gøyeste jeg har laget på lange tider! Foruten vann og salt, trenger du kun hel, rå bokhvete. Og eventuelt frø til topping i tillegg (på bildet har jeg toppet med valmuefrø og sesamfrø). Fermentert bokhvetebrød er surdeigsbrød på lettvint vis. Det er glutenfritt, og det er næringsrikt, mettende og godt.
Fermentert bokhvetebrød er veldig enkelt å lage. Selve arbeidsinnsatsen tar bare noen minutter, resten er ventetid. Men det er viktig å følge prosessen som beskrevet. Til sammen tar det litt over to døgn fra start til ferdigstekt brød.
Fremgangsmåte
- Dag 1: Hel rå bokhvete skylles, og deretter bløtlegges i rikelig med friskt vann, til neste dag.
- Dag 2: Hell av overskuddsvannet i en sikt, UTEN Å SKYLLE BOKHVETEN – DETTE ER VIKTIG! Deretter has den over i en blender sammen med vann og salt. Kjør først på lav hastighet og deretter gradvis høyere, til du har en jevn deig. Kanskje må du bruke slikkepott underveis, dersom deigen «kjører» seg litt fast. Hell deigen tilbake i glassbollen, la den stå tildekket på kjøkkenbenken i 24 timer (gitt en romtemperatur på rundt 20 grader).
- Dag 3: Nå har deigen (forhåpentligvis) fermentert og hevet seg litt med naturlig gjæring. Hell i en brødform kledt med bakepapir, og stek i ovnen som angitt i oppskriften.
Det er viktig at du bruker rå, hel bokhvete, og ikke den mørkere typen som er «brent» eller ristet (varmebehandlet på høy varme). For at bokhveten skal fermentere (gjære og heve), må den være rå. Rå hel bokhvete finner du på helsekostbutikker og på velassorterte innvandrerbutikker. Den har en lysere farge enn brent/ristet bokhvete. Den er mildere på smak enn den (mer vanlige) brente bokhveten.
Brødet kan fint fryses ned. Skjær gjerne opp brødet i skiver før nedfrysing, så er det enkelt å ta opp enkeltvise skiver etter behov. De kan da gjerne tines i brødrister – så har du glutenfritt brød kjapt og enkelt.
Fermentert bokhvetebrød (lettvint surdeigsbrød)
Ingredienser
- 500 gr hele bokhvetekjerner rå, ikke ristede ("ubrent" bokhvete)
- 2 dl kaldt vann
- 1-1,5 ts salt
Valgfri topping
- sesamfrø, valmuefrø, linfrø, solsikkefrø og/eller gresskarfrø
Instruksjoner
Dag 1
- Skyll bokhvetekjernene godt med kaldt vann i en stor sikt (evt skyll i to omganger), for å fjerne støv og urenheter
- Ha den skylte bokhveten i en romslig glassbolle, fyll på med rikelig kaldt og friskt vann, la stå tildekket med rent kjøkkenhåndkle i 20-24 timer på kjøkkenbenken
Dag 2
- Hell av vannet gjennom sikten og la det renne litt av, men IKKE skyll bokhveten!
- Ha bokhveten i en blender evt food processor, og tilsett vann og salt. Blend først på lav hastighet, og øk gradvis, til en så jevn/finmoset røre som mulig. Alternativt kan du bruke food processor, evt kjør i to omganger om det ikke er plass til alt
- Ha røren over i glassbollen igjen, bruk slikkepott for å få med mest mulig av røren. La stå tildekket på kjøkkenbenken i 24 timer.
Dag 3
- Kle en brødform med bakepapir, og hell røren i formen. Bruk slikkepott for å få med alt. Dryss på frø etter ønske.
- Forvarm stekeovnen til 175 grader
- Stek brødet i ca 90 minutter til det er fint brunet og gjennomstekt
- Når brødet er ferdig stekt, tas det ut av formen og avkjøles på rist. La det avkjøles helt før du skjærer i det.
Hei !
Jeg tenker å lage bohvetebrød., så jeg har lest gjennom
flere oppskrifter på nettet, og alle skriv at en må skylle
bokhveten 2. dagen pga slim. Så jeg lurer på hvorfor du
mener at den ikke må skylles ? 😊
Og så lurer jeg på hvor lenge en kan bruke bokhveten etter
utgått dato. Har noen pakker som har ligget ca 2 år over
best før ! På forhånd, TAKK for svar !! 😊
Hei! Jeg kan ikke svare for andre oppskrifter, men går virkelig god for denne når den følges som angitt 🙂 Merk at jeg bruker rå bokhvete (den som er lys brun på farge), og ikke brent/ristet bokhvete. Hensikten med å ikke skylle bokhveten på dag to er fordi den fermenterer, og de resulterende gode bakteriene er det som gjør at brødet hever, uten bruk av gjær… Da blir det tilsvarende som med tradisjonelt surdeigsbrød. Jeg vet ikke hvor lenge bokhvete er holdbart, men så lenge det er best før-dato så blir den ikke «gammel» i og for seg, den kan kanskje tape litt smak og så videre. Jeg ville muligens ha prøvd å bruke den, men det er jo greit å følge regelen om «se-lukt-smak» og ta det derfra. Lykke til! Hilsen Mona