Om bloggen & meg

Om bloggen & meg

OM MEG

Jeg heter Mona, og er skribenten bak Den gode matreisen. Jeg står også bak bloggen Mona’s Kjøkkenskriverier (januar 2011 til mars 2018), og matinteressen har utviklet seg mye gjennom årene. Men jeg har hele tiden vært opptatt av å lage sunn og god mat fra bunnen av, på enkelt vis og for hele familien.

Jeg trodde lenge jeg hadde et godt kosthold som var bra for kroppen. Jeg lagde mat av naturlige og næringsrike råvarer, med utgangspunkt i de etablerte kostholdsrådene om å spise mye grønt, fisk, grove kornprodukter, meieriprodukter, og moderat inntak av kjøtt. Men så kom våren 2016… Jeg begynte å verke i kroppen, smertene økte gradvis og spredte seg overalt. Jeg testet positivt på antistoffer relatert til en potensielt alvorlig bindevevssykdom, og ventet på utredning.

Jeg leste meg opp på sammenhengen mellom mat og helse. Først og fremst ble jeg inspirert av den franske legen og forskeren Jean Seignalet, som med svært gode resultater brukte kosthold som medisin på sine pasienter med autoimmune sykdommer gjennom 18 år. Sommeren 2016 la jeg om kostholdet praktisk talt over natten, basert på hans prinsipper. Jeg, som hadde vært en selverklært brødelsker hele mitt liv, og trodde fullkorn var noe av det sunneste man kunne spise, kuttet ut alt av kornprodukter. Jeg droppet også meieriprodukter, det aller meste av hvitt sukker og raffinerte oljer, og modererte måten å tilberede kjøtt på. 

Kroppen responderte nesten umiddelbart, etter få dager var smertene borte, og energien jeg ikke hadde hatt på lenge kom gradvis tilbake. Utredningen endte med ingen diagnose, og jeg er fremdeles smertefri. Og evig takknemlig! Jeg har erfart at mat ér medisin – og ikke bare en klisjé…

VIDEREFØRING AV MIN GAMLE BLOGG

Den gode matreisen er en videreføring av min gamle blogg. Her vil jeg rendyrke den kostholdsfilosofien jeg har sånn tro på, og som hjulpet både meg og svært mange verden over til bedre helse. Internasjonalt kalles kostholdet for paleo, her hjemme kalles det gjerne for steinalderkosthold. Uansett navn eller merkelapp, baserer kostholdet seg på hva forskere antar at våre forfedre spiste. Og gitt at fordøyelsessystemet vårt knapt har endret seg de siste 10 000 år, så er tanken at kroppen stort sett trenger den samme naturlige og næringstette maten som den gang. I en rekke land har paleo blitt utbredt og anerkjent som et helsefremmende kosthold, både mot livsstils- og autoimmune sykdommer, men også rent «forebyggende» for en sunn livsstil. Hvis du søker litt rundt på nettet, vil du finne mange nettsider, blogger og bøker om temaet (for det meste utenlandske), og endatil egne paleo-restauranter.

GODE MATVALG

Den gode matreisen handler om gode matvalg. Det å spise naturlig og variert mat som gagner kroppen og holder den så frisk som mulig over tid. Det å ha respekt for gode råvarer – være bevisst på hvor maten kommer fra, hvordan den er dyrket og hvordan dyra har det, hvordan vi anvender råvarene slik at minst mulig går til spille. Vi mennesker er en del av naturen, både når det gjelder gener, kosthold og forvaltning av ressurser. Det kan være lett å glemme det i vår moderne tid, hvor de fleste av oss er tilsynelatende frakoblet både jord og hav, og det meste kan fremstilles i fabrikker og kjøpes i butikker. Sunn mat trenger ikke være kjedelig mat – den skal fortsatt smake godt, og den skal være enkel å tilberede.

Den gode matreisen handler om alt det som opptar meg rundt mat, basert på det jeg har lært og erfart gjennom mange år. Innleggene fra min gamle blogg som naturlig hører hjemme her, vil etter hvert bli flyttet over. De er gull verdt, og fortjener absolutt å bli med på Den gode matreisen!

MAT SOM GAGNER KROPPEN & HELSEN

Oppskriftene på bloggen baserer seg på mest mulig rene, naturlige og næringstette råvarer som grønnsaker, fisk, kjøtt, egg, frukt, bær, urter, krydder, nøtter og kaldpressede oljer. Her finner du også brød, kaker og annen bakst med alternative, kornfrie melsorter. Og desserter og annen snacks, så klart. Oppskriftene er helt uten korn/hvete/gluten og melkeprodukter, så de vil være ideelle for allergikere og cøliakere. Har du andre allergier, må du så klart ta hensyn til det (dette er ikke en «allergiblogg» som sådan).

Nå tror jeg ikke det finnes ett kosthold som er det eneste rette for absolutt alle. Noen tåler for eksempel melkeprodukter bedre enn andre. Vi har ulike gener og tålegrenser for ulike typer mat, og det handler om mengder. Mennesket har til alle tider spist hvete, for eksempel, men ikke i samme kvanta og form som i dag. Før ble kornet fermentert/gjæret, før det ble brukt til bakst. Sukker finnes naturlig i veldig mange råvarer, mens hvitt sukker er raffinert rårørsukker hvor den næringsrike bestanddelen er fjernet. Med et typisk vestlig kosthold, som består av mye siktet hvetemel, hvitt sukker, raffinerte oljer og andre (hardt) prosesserte råvarer, tror jeg uansett det er svært mange som får både helseplager og livsstilssykdommer som en direkte konsekvens. Det finnes allerede mye forskning som enten bekrefter eller indikerer dette.

Les gjerne også innlegget Paleo-kosthold for en friskere og slankere kropp.

OPPSKRIFTER FOR ALLE!

Oppskriftene på bloggen vil uansett passe for alle. Ønsker du bare inspirasjon til å lage sunn, god og næringsrik mat, på enkelt vis? Trenger du middagstips i en hektisk hverdag? Har du ønske om eller behov for å redusere brødkonsumet? Ønsker du oppskrifter på sunnere kaker og desserter? Tåler du ikke melk og/eller gluten? Trenger du motivasjon til en større eller mindre omlegging i kostholdet? 

Om du kan svare ja på noen av spørsmålene over, så vil jeg gjerne ha med nettopp DEG! Jeg ønsker å bidra med inspirasjon og motivasjon til å ta gode og bevisste matvalg.

Blir du med på reisen?

Del innlegget med andre