Paleo-kosthold for en friskere og slankere kropp

Paleo-kosthold for en friskere og slankere kropp

La det være klart: Jeg har aldri telt en eneste kalori, og jeg kommer nok aldri til å gjøre det. Jeg er ikke særlig opptatt av hva jeg veier. For meg er det langt viktigere at jeg føler meg bra, og at jeg tar vare på den kroppen og helsen jeg har. Og det er derfor jeg følger et paleo-kosthold.

Faktisk så har badevekten vært «ute av drift» temmelig lenge, den er elektronisk og har manglet batteri i sånn cirka halvannet år… Jeg har vært forholdsvis slank i hele mitt voksne liv, og jeg har tilskrevet det et normalt sunt kosthold basert på normalt sunn, variert og hjemmelaget mat. Jeg har aldri lagt noen begrensninger på hvor mye jeg spiser, og jeg har alltid spist meg godt mett til alle måltider. Nå, som tidligere. Kostholdsendringen jeg gjorde for to år siden var utelukkende for å bli kvitt inflammasjoner og smerter i kroppen. Men det er et faktum at mange også følger et paleo-kosthold for å redusere overvekt.

Aha-opplevelsen

I det siste har jeg fått en rekke kommentarer om at jeg har blitt så slank. Det har overrasket meg litt, for jeg har ikke merket det så mye på klærne. Kostholdet har vært noenlunde det samme i lang tid, og jeg har bare drevet moderat trening. Kanskje skyldes det at endringen har gått gradvis over lengre tid, så jeg ikke har merket det så mye selv. Men; på 17. mai i år fikk jeg meg en aha-opplevelse.

I utgangspunktet lot jeg bunaden henge i skapet, jeg hadde jo ikke rukket å få sydd den ut til denne nasjonaldagen heller… Den har nemlig ikke passet siden før jeg fikk barn, det er nå åtte år siden, pluss graviditeten. Men jeg tenkte som så; la meg bare prøve den igjen. Og den passet – med god margin! For to år siden hjalp det ikke hvor mye jeg enn prøvde å holde inn magen.

På grunn av kommentarene som har kommet, og bunaden som «plutselig» passet, ble jeg nysgjerrig på å finne ut hva jeg veier. Jeg tenkte det uansett ikke kunne være snakk om mer enn en kilo eller to. Vi kjøpte nytt batteri til badevekten, og overraskelsen kom for en dag: Jeg har gått ned 6-7 kilo de to siste årene! Det er jo en ganske stor nedgang når man aldri har vært i nærheten av å være overvektig. Jeg har bare hatt «litt ekstra her og der», som jeg ikke har brydd meg så mye med å bli kvitt.

Bunaden passer!Hurra for 17. mai – og bunad som endelig passer igjen!

Paleo-kosthold gjør en forskjell

Personlig tror jeg at mye av dette «ekstra» har kommet av maten jeg spiste. Kroppen har ikke klart å bryte ned og håndtere alt den har fått i seg, gjennom mange år. Det er min egen teori, men jeg tror det var disse «opphopningene» (som ikke skulle være der) som endte i økende kroppsverk og smerter for to år siden, fordi det skapte irritasjoner og inflammasjoner. Det var særlig synlig rundt leddene, rundt magen, og til dels i ansiktet. Jeg var rett og slett «pløsete», og jeg trodde tidligere at det bare var graviditetene som hadde satt sine spor. Jeg merket stor forskjell før og etter jeg la om kostholdet – jeg har blitt merkbart slankere nettopp rundt leddene, over magen, og i ansiktet.

I det store og hele har jeg ikke gjort annet enn å kutte ut hvete og andre kornprodukter. Jeg har også kuttet ut raffinerte oljer, som jeg tidligere brukte endel av i matlagingen. Nå bruker jeg stort sett bare extra virgin kokosolje og extra virgin olivenolje, til all matlaging inkludert (moderat) steking. Men jeg modererer ikke akkurat mengdene.

Meieriprodukter har jeg kuttet helt ut, men det spiste jeg forholdsvis lite av for to år siden også. Jeg har ikke tålt dem så godt siden tidlig i 20-årene. Jeg har bare vært så altfor glad i dem, og ikke klart å kutte dem ut tidligere… Sukkerforbruket er omtrent som før, det har vært ganske begrenset i årevis allerede.

Paleo er også (s)low carb

Paleo-kosthold er egentlig ganske lavkarbo – eller «sakte-karbo» som jeg er mer tilhenger av. Det vil si, du finner absolutt karbohydrater i kosten, men ikke så mye av de raske karbohydratene som gir voldsomme topper i blodsukkeret, og dermed store svingninger i energinivået. Når særlig siktet hvetemel og (raffinert) sukker er utelukket, er mye gjort. I stedet handler det i stor grad om å spise næringstette og næringsrike råvarer i tråd med kroppens egentlige behov.

Det finnes noen gråsoner når det gjelder paleo-kosthold, det er ikke full enighet om hvilke råvarer som er «innenfor» og «utenfor». Ingen vet nøyaktig hva våre forfedre spiste, og det varierte nok veldig geografisk, etter hvilke råvarer som var mulig å høste og jakte. Jeg spiser for eksempel både ris og belgvekster, det er det mange paleotilhengere som utelater. Ris er forholdsvis høykarbo, men personlig reagerer jeg ikke negativt på ris, så da ser jeg heller ingen grunn til å utelate det. For meg er det langt verre å spise en pære, på grunn av fruktsukkeret…

Dr Jean Seignalet, min store inspirasjonskilde til kostholdsendringen, tillot nettopp ris i moderate mengder, fordi ris fremdeles dyrkes i noenlunde sin opprinnelige form. Risproduksjon har ikke blitt gjenstand for vesentlige genetiske og molekylære endringer gjennom massiv fremavling, slik for eksempel den moderne hveten har blitt.

Dr Seignalet tillot også belgvekster. Men det anbefales at de bløtlegges, for å redusere innholdet av fytinsyre. Fytinsyre er krevende å fordøye, og kan hemme kroppens opptak av viktige mineraler. Fytinsyre finner du også endel av i korn, derfor anbefales bløtlegging eller langtidsheving (eller surdeigsbaking) dersom du fortsatt spiser vanlig brød og kornvarer.

Det viktigste er hva du spiser, ikke hvor mye…

Jeg legger aldri begrensninger på hvor mye jeg spiser, og jeg har aldri vært småspist. Jeg sørger alltid for å bli godt mett, til hvert eneste måltid. Det hevdes at man bør moderere inntaket av nøtter, for eksempel, fordi de inneholder masse fett og kalorier. Jeg kan si som så, jeg har spist nøtter i MENGDER de siste to årene. Jeg har alltid en pose nøtter naturell i vesken når jeg er på farten eller på jobb, i tilfelle jeg blir småsulten. Med paleo-kosthold er det en enkel løsning når man er på farten.

Så lenge du spiser naturelle nøtter, får du i deg verdifulle fettsyrer som kroppen din faktisk trenger. Fettet i naturelle nøtter har ikke blitt ødelagt eller brutt ned av kraftig oppvarming. Hjernen vår består av omlag 60% fett, så det sier seg selv at vi trenger betydelige mengder fettsyrer i sin opprinnelige, naturlige form. Jeg sørger også for å spise feit fisk jevnlig, særlig laks og makrellfilet. Jeg har et «skippertaks»-forhold til tran. Det vil si at jeg tar tran når jeg husker på det, og vel så gjerne om sommeren som om vinteren.

Jeg har spist MENGDER av egg, men jeg holder meg til økologiske egg fra glade høns. I årevis ble egg mistenkt for bidra til helseskadelige kolesterolnivåer. Heldigvis begynner denne myten å bli motbevist av nyere forskning. For egen del kan jeg bekrefte at kolesterolet er aldeles fortreffelig, blodtrykket likeså. Jeg har spist ganske så mange avocadoer også. Og det har blitt x antall currymiddager med fettrik kokosmelk.

Summa summarum

Jeg får endelig i meg nok kalorier. Tror jeg, jeg teller dem som sagt ikke. Jeg vet bare at jeg spiser meg mett, basert på et næringsrikt, naturlig og variert kosthold som inneholder rikelig med gode fettsyrer og proteiner, og fornuftige karbohydrater.

I likhet med veldig mange andre som følger paleo-kosthold, har jeg altså endt opp med en slankere kropp. Men drivkraften har vært å få en friskere kropp. Mat ér medisin – mat ér det drivstoffet du velger å gi den. Jeg velger meg mat og råvarer som gir kroppen hva den trenger for å fungere optimalt. Og det er nettopp dét paleo-kosthold handler om.

Del innlegget med andre


2 thoughts on “Paleo-kosthold for en friskere og slankere kropp”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *