Eggeskallpulver – en super kalsiumkilde!

Eggeskallpulver – en super kalsiumkilde!

Hvis du ikke tåler eller spiser meieriprodukter, kan det være en utfordring å få i seg tilstrekkelig kalsium. I det minste bør du være bevisst på sammensetningen av kostholdet ditt, så kroppen får tilført tilstrekkelige mengder. Visste du at eggeskall (ja, EGGESKALL) er en fremragende kilde til kalsium? Du kan enkelt lage eggeskallpulver hjemme, og bruke det som naturens eget helsefremmende kosttilskudd. Billig er det også, og ikke minst er det vinn-vinn å kunne anvende råstoff som ellers ville blitt kastet i søpla.

Hvorfor er kalsium så viktig?

Kalsium er det mineralet vi har mest av i kroppen vår. Det viktig blant annet for solid beinbygning og sterke tenner, og for velfungerende muskler og blodårer. Får du i deg for lite, vil kroppen begynne å trekke fra kalsiumlagrene rundt omkring i kroppen, altså fra beinbygning, tenner, og så videre. Over tid kan dette få alvorlige konsekvenser, for eksempel i form av beinskjørhet.

Nordiske helsemyndigheter anbefaler 800 mg kalsium pr dag for kvinner og 900 mg pr dag for menn, men i mange land ligger anbefalt dagsdose på 1000 mg pr dag eller mer. Kalsiumbehovet avhenger av alder (barn/voksne/eldre) og livssituasjon (graviditet/amming). 

Du kan så klart kjøpe kosttilskudd om du ikke får dekket kalsiumbehovet gjennom maten du spiser, men det beste er uansett å få dekket behovet ved hjelp av naturlige råvarer fra moder jord. Det er en risiko for ubalanse mellom ulike mineraler og vitaminer når de tas «isolert» i form av tilskudd. Man skal verken ha for lite eller for mye, og mengdene bør stå i forhold til hverandre. Kroppens evne til å nyttiggjøre seg av kalsium avhenger for eksempel av tilstrekkelige mengder magnesium og D-vitamin. 

Eggeskallpulver
Eggeskall klare for en tørkerunde i stekeovnen

Eggeskallpulver som kosttilskudd

Eggeskall inneholder 27 ulike essensielle næringsstoffer, hvorav ca 95% kalsiumkarbonat. Skallet fra et halvt egg (ca 1 ts eggeskallpulver) kan faktisk dekke hele dagsbehovet for kalsium! Derfor er det viktig å ikke overdrive inntaket, men se det i sammenheng med andre kalsiumrike matvarer du eventuelt spiser. (For høyt inntak av kalsium er heller ikke bra).

Så; når du bruker egg til matlaging, så gjør det til en vane å ta vare på eggeskallene. Skyll dem – kok dem – tørk i ovnen – finmal til pulver. Kokingen gjør at eggeskallene desinfiseres for eventuelle bakterier.

Tørking i ovnen gjør at mest mulig fuktighet forsvinner – eggeskallet blir mer porøst og lettere å male til pulver, og det får lenger holdbarhet. Jeg bruker morter til å «male» eggeskallene. Det er en fordel å male/pulverisere noen få eggeskall om gangen. Da er det lettere å få det tilnærmet pulverisert, slik at du slipper å føle at du «tygger» eggeskall.

Du kan så klart ta vare på eggeskall fra kokte egg også, da slipper du kokeprosessen siden den allerede er gjort.

Bruk eggeskall fra økologiske egg. Hva høna spiser har stor betydning for hvilke stoffer som finner veien til eggeskallet. Det er ikke anbefalt å konsumere eggeskall fra høner som i stor grad er blitt fôret med soya, for eksempel.

Slik lager du eggeskallpulver:

  1. Anbefalt utstyr: Morter, finmasket tesil, glass med tett lokk
  2. Skyll eggeskallene fri for eggehvite (den hvite hinnen kan fint sitte på)
  3. Ha eggeskallene i en kasserolle, og dekk med vann. Kokes på middels varme i 5 minutter. Da desinfiseres skallene for det som måtte være av uønskede bakterier.
  4. Forvarm stekeovnen til 70 grader varmluft.
  5. Legg eggeskallene utover på et stekebrett, evt i en ildfast form, og sett i stekeovnen ca en time. De skal bli skikkelig tørket og porøse.
  6. Eggeskallene males til så fint pulver som mulig. Jeg bruker en solid morter i granitt, men du kan eventuelt bruke kaffekvern eller en annen solid kvern. Bruker du morter og har mange eggeskall, er det en fordel å male opp noen få om gangen, da er det lettere å få dem mest mulig pulverisert. 
  7. ANBEFALT: Sikt det finmalte eggeskallpulveret over i en vid beholder, gjennom en finmasket tesil. Da siktes kun de mest finmalte partiklene igjennom, og de mest grovkornede partiklene kan has tilbake i morteren for ytterligere finmaling. Da sikrer du at eggeskallpulveret blir så finmalt som mulig.
  8. Ha på et rent glass med tett lokk, og oppbevar kaldt (kjøleskap) i opptil flere uker

Hvordan bruke eggeskallpulver?

Eggeskallpulver kan drysses over smoothie, musli, brødskiva med godt pålegg, pizza, eller hva du enn foretrekker.

Merk at eggeskallpulver ikke løser seg opp i vann. Derimot vil kalsiumkarbonat brytes ned av syre, og bli til kalsiumsitrat. Hvis du blander eggeskallpulver med litt eplecidereddik, vil det etter hvert begynne å skumme (fordi det dannes karbondioksyd), det er altså tegn på at kalsiumet løser seg opp. Du kan da eventuelt tilsette appelsinjuice, så slipper du å kjenne smaken av eggeskall (den synes i alle fall ikke jeg er så veldig «innbydende»).

Alternativ bruk av eggeskall

Hvis du ikke har behov for ekstra kalsium, eller hvis du har for mange eggeskall til overs til at du får konsumert dem, så er eggeskall ypperlig gjødsel til blomsterbedet eller kjøkkenhagen. Bland det inn i jorden, og den får tilført verdifull næring.

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *