Sunn snacks

Sunn snacks

Er du klar over hvor mye sunn snacks Moder Jord har å by på? Deilige råvarer som er skikkelig snopegode, samtidig som de er spekket med verdifull næring ♥ Her har du et utgangspunkt for inspirasjon – snacks kan være mye mer enn potetgull og saltstenger… 

I skålen på bildet finner du tørkede aprikoser, bananchips, tørkede tranebær og gojibær.

Tørkede frukter og bær

Tørkede frukter finnes i mange varianter. Aprikoser, fiken, dadler, epler, mango, ananas, bananchips, rosiner, tranebær, kokoschips, gojibær… For noen av disse kan det være verdt å sjekke innholdsfortegnelsen. Enkelte varianter kan være tilsatt ganske mye sukker – og da er du jo egentlig like langt…

For eksempel finner du bananchips som er søtet med sukker eller honning, men det finnes også varianter uten tilsatt sukker. Tranebær i seg selv er ganske syrlige, men du kan finne tørkede tranebær som er søtet med eplejuicekonsentrat. Det er i det minste bedre enn rent sukker, synes jeg.

Tørket frukt og bær inneholder også naturlig sukker, som blir mer konsentrert i tørket form. Men husk at det samme gjelder øvrige næringsstoffer – de blir også mer konsentrert i tørkede frukter og bær kontra sine friske varianter. 

Nøtter

Nøtter finnes også i mange varianter, både når det gjelder typer og hvordan de er håndtert. Du har peanøtter, cashew, hasselnøtter, valnøtter, paranøtter, macademia, pistasj, mandler, pecan, … Noen nøtter er ristede, mens andre er naturelle. Noen er med salt, andre er uten. Du finner også nøtteblandinger i mange varianter.

Det absolutt beste for kroppen og helsen er å velge naturelle nøtter uten salt. De er ikke varmebehandlet, og har de gode, velgjørende fettsyrene intakt. Men jeg tenker likevel at ristede nøtter med salt, i moderate mengder, er bedre enn mye annen snacks som finnes i butikkene. Forøvrig finner du også nøtter er mer skånsomt ristet enn andre. Les gjerne på pakken hvordan de er behandlet.

Sjokolade

Ah, sjokolade – guilty pleasure for mange… Men det er faktisk slik at kakao inneholder en imponerende mengde velgjørende stoffer. Jeg har lest en gang at kakao inneholder 400 ulike virkestoffer. Imponerende! Først og fremst er det nok polyfenoler som er kjent, de er særlig bra for hjernen vår. 

Rå sjokolade har det aller høyeste næringsinnholdet, siden den ikke er prosessert eller varmebehandlet. Men «vanlig» mørk sjokolade bør du også nyte med god samvittighet.

Velg helst 70% kakaoinnhold (eller mer), da vil du også finne flere gode sjokoladevarianter uten melk. Når kakaoinnholdet øker, øker innholdet av de gode stoffene, samtidig som sukkerinnholdet blir mindre. 

Hva du har i hus…

Det er veldig veldig logisk, men likevel verdt å nevne: Den maten du kjøper, blir det du spiser. Så også med godteri og snacks. Hvis du velger å ha sunn snacks i hus, så er det jo det du spiser når du har lyst på noe godt.

Jeg har en liten trekasse stående fremme på kjøkkenbenken – den er fylt av poser med sunn snacks i ulike varianter. Og innholdsfortegnelsen er sjekket… Barna mine spiser i utgangspunktet lite godteri. Men akkurat den «godtekassen» får de lov til å forsyne seg fra når de ønsker, enten det er helg eller hverdag. Sunn snacks kan være et fornuftig og næringsrikt mellommåltid når man er småsulten, og venter på middag… ♥

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *