Enkel hjemmelaget kokosyoghurt

Enkel hjemmelaget kokosyoghurt

Jeg har allerede en oppskrift på Hjemmelaget kokosyoghurt, som i og for seg er enkel, men som innebærer varmebehandling i ovn på lav varme i et helt døgn (dét gjør for så vidt at prosessen går raskere, da). Forleden begynte jeg å tenke på at andre fermenterte matvarer typisk står i romtemperatur under fermenteringsprosessen. Og da burde jo kokosmelk også kunne syrnes på kjøkkenbenken, ikke sant? Så jeg googlet, og fant raskt svaret jeg håpet på. Enkel hjemmelaget kokosyoghurt fordrer kun at du rører sammen kokosmelk og probiotika (innholdet fra probiotikakapsler). Deretter får den stå på kjøkkenbenken i to-tre dager for fermentering (syrning). Det er det hele, og resultatet blir kjempebra!

Enkel hjemmelaget kokosyoghurt blir herlig fyldig og kremet på konsistens. Du kan smaksette den akkurat som du vil, og bruke den som en hvilken som helst annen yoghurt. Jeg elsker lettvinne og «effektive» oppskrifter, så dette blir definitivt min foretrukne fremgangsmåte for å lage kokosyoghurt heretter.

Kun noen få ingredienser – og kvaliteten teller!

I utgangspunktet trenger du bare disse to ingrediensene, kokosmelk og probiotika altså. Jeg tilsetter dessuten litt rårørsukker, det hjelper på fermenteringsprosessen. Sukker er nemlig «mat» for de gode og velgjørende bakteriene, som probiotika jo er.

Det er viktig å bruke en kokosmelk uten noen andre tilsetninger enn vann, og den skal ikke være fettredusert. Så styr unna «lettvariantene». For tiden bruker jeg en kokosmelk med 75% kokos. Probiotika bør alltid kjøpes fra anerkjente helsekostbutikker og velkjente merker.

NB! Jeg har erfart at det er betydelig kvalitetsforskjell mellom ulike typer kokosmelk, samtidig som rimelige varianter kan være vel så gode. Noen typer kokosmelk gjør at yoghurten blir fantastisk fyldig og kremet, mens andre knapt tykner noe som helst, og gir en forholdsvis rennende yoghurt. Og dette til tross for at det står på pakningen at de inneholder noenlunde det samme. Hvorvidt dette skyldes «tilfeldige» variasjoner i produktkvalitet, eller om varen faktisk har lavere kvalitet enn det som står på emballasjen, skal jeg ikke uttale meg om.

Ut fra min nylige erfaring (pr juli 2020) gir for eksempel Eldorado sin kokosmelk på kartong en veldig god og kremet yoghurt, mens Santa Maria sin på kartong (18% fett) ikke tyknet yoghurten nevneverdig. Merk at begge syrner (fermenterer) yoghurten akkurat som de skal. Det finnes svært mange andre merker også – finn den eller de som funker for deg.

Fermentert mat – hva er det, og hvorfor er det bra for deg?

Fermentering som metode har vært brukt i hundrevis av år for å konservere mat og drikke. Fermentering er en naturlig prosess hvor mikroorganismer (bakterier, gjær) omsetter karbohydrater (sukker, stivelse) til syrer eller alkoholer. Disse syrene eller alkoholene fungerer med andre ord som naturlige konserveringsmidler.

Fermentering fremmer vekst av gunstige og velgjørende bakterier (probiotika). Mange studier har vist at probiotika har en rekke helsefremmende effekter, blant annet sterkere immunforsvar og bedre fordøyelse.

Eksempler på fermentert mat og drikke er ost, yoghurt, surkål, kombucha, kimchi, miso, natto, vin, øl og sider.

Viktig med god hygiene

Som med all annen fermentering, er det viktig å bruke rene, steriliserte glass og redskaper. Jeg koker hermetikkglasset samt lokket i en romslig kasserolle med vann i fem minutter.

Bruk helst redskaper av for eksempel tre eller plast til å røre med. Metall kan potensielt reagere med syren som dannes.

Dersom det dannes mugg på yoghurten, evt den blir misfarget, har det nok dessverre gått skeis med hygienen. Da må den kastes, og du må starte forfra. Så det er like så greit å gjøre forarbeidet med tilstrekkelig sterilisering først som sist.

Lag ny yoghurt av den gamle!

Det fine er at du kan bruke en del (evt resten) av kokosyoghurten for å lage en ny porsjon. Yoghurten inneholder jo allerede de gode og nyttige bakteriene som trengs for å syrne en ny yoghurt… Med andre ord; du trenger bare å bruke probiotikakapsler første gangen.

Dersom du ønsker å holde yoghurtkulturen «i live» videre, må den jevnlig «mates». Bruk en rest av kokosyoghurten, og tilsett ny kokosmelk, og evt litt rårørsukker. Dette bør gjøres minimum hver 5.-7. dag – oftere enn dette går selvfølgelig greit.

Det blir nesten som med surdeigsbaking – du lager en Surdeigsstarter, og holder liv i den ved å mate og fornye den. Dersom du bruker opp kokosyoghurten, eller yoghurtkulturen «dør», er det bare å starte forfra med probiotikakapsler igjen.

Ideer til smakstilsetninger

Yoghurten kan smakes til akkurat som du ønsker. Jeg pleier å oppbevare yoghurten «naturell» i kjøleskapet, og så tilsette det jeg vil for hver porsjon. Da har jeg full frihet til å variere. Eksempler på smakstilsetninger – bland gjerne flere etter ønske:

  • Frukt – banan, eple, pære, nektarin, fersken, melon, mango, ananas, kiwi, …
  • Bær – jordbær, bringebær, blåbær, bjørnebær, …
  • Nøtter (helst naturell, evt tørristet uten salt) – cashewnøtter, peanøtter, hasselnøtter, pekannøtter, makademianøtter, pistasj, …
  • Vanilje – frø fra stang eller ekstrakt (flytende)
  • Søtning – lønnesirup, honning, …

Øvrige tips

  • Ikke fyll for mye kokosmelk i hermetikkglasset når den skal fermentere, la det være noen cm klaring til toppen. Yoghurten kan bli kanske «aktiv» og nærmest boble eller «vokse» i glasset når den står og godgjør seg på kjøkkenbenken. Fordel heller på to glass.
  • Hvis du likevel opplever at yoghurten «stanger» i kledet (fordi det er for mye i glasset), kan den skille seg (væske nederst og fast masse øverst), i så fall rører du den bare sammen igjen. Og igjen; fordel heller på to glass.
  • Dersom yoghurten blir veldig tykk eller «fast» etter opphold i kjøleskap, kan du bare røre den opp, så vil det «lette» litt på konsistensen.
  • Når du skal bruke yoghurtkultur for å mate opp til ny porsjon kokosyoghurt, er det ikke så nøye med eksakte mål. Bruker du for eksempel en større mengde yoghurtkultur i forhold til kokosmelk, vil du gjerne oppleve at det tar kortere tid å syrne ferdig yoghurten.
  • En boks kokosmelk er typisk 4 dl. De små kartongene er typisk 2,5 dl. Bruker du én slik boks får du altså 4 dl yoghurt – bruker du to kartonger får du 5 dl yoghurt. Ønsker du å lage mer om gangen, er det bare å øke oppskriften.
Enkel hjemmelaget kokosyoghurt
Utskrift Pin
5 fra 1 vote

Enkel hjemmelaget kokosyoghurt

Matrett Dessert, Frokost
Porsjoner 4 dl

Ingredienser

Kokosyoghurt

  • 4-5 dl kokosmelk ikke fettredusert!
  • 2 kapsler probiotika
  • 1 ts rårørsukker

Lage ny kokosyoghurt av den gamle

  • 2-3 ss kokosyoghurt
  • 1 ts rårørsukker
  • 4-5 dl kokosmelk ikke fettredusert!

Instruksjoner

Sterilisere hermetikkglasset

  • Før du starter, må du sterilisere glasset som yoghurten skal fermentere i, så det ikke dannes mugg underveis i prosessen
  • Dette gjør du enkelt ved å ha glasset og lokket i en kjele med vann (vannet skal dekke glasset helt), koke opp, og la det koke i fem minutter
  • Du kan skylle med rent kaldt vann, siden det er lettere å håndtere et avkjølt glass. Sett til side så lenge, og ikke ta på innsiden av glasset eller lokket med fingrene.

Fermentering av kokosyoghurt

  • Klipp kapslene med probiotika i to, gjør det gjerne oppi en skål eller kopp, så du ikke søler ut pulveret. Selve kapslene avhendes.
  • Rist kokosmelken godt sammen, og ha litt av den i hermetikkglasset (2-3 ss), og tilsett probiotikapulveret og rårørsukker. Bland godt sammen med en tresleiv (evt bakenden på sleiven) eller en plastskje, så det blander seg mest mulig sammen. Hvis du liker sushi og har spisepinner i hus, kan du bruke det også (dét bruker jeg).
  • Tilsett resten av kokosmelken, og bland sammen
  • Legg på et rent tøystykke og fest med strikk, og sett på kjøkkenbenken i 2-3 dager, til kokosyoghurten har tyknet og surnet
  • Ha på lokk, og sett i kjøleskap

Lage ny kokosyoghurt basert på den gamle

  • Ha 2-3 ss kokosyoghurt i et sterilisert hermetikkglass, tilsett 1 ts rårørsukker og bland godt sammen
  • Tilsett ny kokosmelk, bland sammen, og sett på kjøkkenbenken med rent tøystykke festet på toppen med strikk
  • La stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager, til kokosyoghurten syrner og tykner, så har du en ny porsjon! Test den gjerne etter en dag, i tilfelle den allerede er ferdig.
Del innlegget med andre


8 thoughts on “Enkel hjemmelaget kokosyoghurt”

  • Testet ut oppskriften din, og alt så ut til å gå bra. Helt til jeg i dag så at boblene var harde og hadde en rosafarge rundt seg. Er det kommet til uønskede bakterier?

    • Hei, jeg har ikke opplevd selv at det kommer rosa farge på kokosyoghurt, eller at boblene har blitt harde. Så jeg tør dessverre ikke si hva som har skjedd, og om det skyldes uønskede bakterier. Hvis du er i tvil, så er det nok best å avhende den. Det skjer dessverre av og til. Hilsen Mona

  • Hva slags probiotika bruker du? Og hvor kjøper du? Apotek, helsekost? Har veldig lyst til å teste denne oppskriften😀

    • Hei! Jeg kjøper på helsekost, bruk veletablerte butikker og merkevarer. Akkurat nå har jeg en probiotika som heter Bio-dophilus fra merket Bio Life. Hilsen Mona

  • 5 stjerner
    Ânglamark kokosmelk var knallgod til yoghurt en periode men så endret de på den slik at den ble lik de fleste andre og gir for løs yoghurt…

    Et triks ved for flytende yoghurt å tilsette fiberhusk, da tykner yoghurten og en får ekstra fiber i den. 1 litt toppet ss fiberhusk til 1 liter yoghurt er et greit utgangspunkt.

  • Takk for fin oppskrift! Jeg har lykkes m yoghurt i ovn og ikke på benken. Da ble den «råtten». Mao er d pga dårlig hygiene? For d har ikke noe å si for resultatet at man bruker hele kartongen m kokosmelk og ikke bare den tykke delen (stå i kjøleskap over natten)? Ser at du ikke tar av den tykke delen så.. 🙂 mvh Annette 🙂

    • Hei, hvis det danner seg mugg, så er det som regel på grunn av redskaper eller lignende som ikke har vært tilstrekkelig rene ja. Og viktig å ikke ta med fingrene på innsiden av glasset f.eks.. Hvis utstyret er rent, og probiotikaen er tilstrekkelig aktiv, så vil melkesyrebakteriene i probiotikaen naturlig sørge for et syrlig miljø som gjør at andre bakterier ikke vokser frem. Lykke til 🙂 Hilsen Mona

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating