Hjemmelaget kokosyoghurt
Oppdatering juli 2020:
Jeg har postet en ny, enklere og bedre oppskrift på kokosyoghurt. Den består kun av to (tre) ingredienser som røres sammen, og kokosyoghurten får fermentere på kjøkkenbenken i 2-3 dager. Det er det hele, og resultatet blir en herlig fyldig og kremet yoghurt! For å sjekke ut den nye oppskriften, trykk på linken Enkel hjemmelaget kokosyoghurt.
*******
Hjemmelaget kokosyoghurt er så utrolig enkelt å lage! Den er mild og delikat på smak, og kan smaksettes som du vil. Den er næringsrik og rik på velgjørende melkesyrebakterier, og ikke minst er den ypperlig for alle som ikke tåler melkeprodukter.
Du trenger minimalt med arbeidsinnsats, få ingredienser, en stekeovn, og litt tålmodighet. Det som er viktig for et godt resultat er god kvalitet på råvarene, riktig temperatur, og ikke minst god hygiene.
Hjemmelaget kokosyoghurt smaker for eksempel veldig godt på Hjemmelaget glutenfri musli / granola.
God kvalitet på ingrediensene
Bruk en kokosmelk av god kvalitet, med «full» fettprosent. Jeg bruker kokosmelk på kartong fra Go-Tan (à 2,5 dl). Den inneholder ren kokosmelk, og ingen tilsetningsstoffer slik andre kokosmelker på boks ofte gjør. Sjekk innholdsfortegnelsen.
Videre trenger du innholdet fra to kapsler probiotika av god kvalitet. Bruk et anerkjent merke, og kapsler med minimum 8 milliarder melkesyrebakterier av ulike bakteriestammer pr kapsel. Probiotika er rett og slett melkesyrebakterier som er gunstige for en sunn og balansert tarmflora. Pass bare på at du bruker probiotika, og ikke prebiotika… Det er melkesyrebakteriene som syrner kokosmelken.
Hjemmelaget kokosyoghurt vil ikke tykne på samme måte som yoghurt basert på melk. Jeg bruker derfor gelatinpulver til å tykne den med. Du kan også bruke agar agar (kjøpes på helsekost), men dette har jeg ikke prøvd selv. Gelatin inneholder kollagen, en viktig byggekloss for beinstrukturen og alt vev i kroppen, derfor har valget mitt falt på det.
Akasiehonning inneholder sukker som bakteriene spiser for å gjøre jobben sin. Bruk aller helst økologisk honning, så sikrer du fravær av uønskede sprøytemidler. Dette er det beste for fermenteringsprosessen.
Riktig temperatur
Det finnes ulike måter å lage yoghurt på, noen koker for eksempel opp ingrediensene på forhånd. Det viktige slik jeg ser det er å sikre riktig og stabil temperatur, rundt 40 grader, så melkesyrebakteriene får optimale forhold til å syrne yoghurten. Temperaturen må ikke bli for høy (bør ikke overskride 43 grader), da kan du ta knekken på de gode bakteriene. Og er temperaturen for lav, vil bakteriene gå i dvale.
Metoden jeg følger er svært enkel. Ingrediensene røres sammen i en glassbeholder med lokk, og settes i ovnen på cirka 40 grader i ett døgns tid, til de velgjørende bakteriene har utviklet ønsket syrlighet. Jo lenger den står, jo mer syrlig vil den bli.
Jeg har tinefunksjon på min stekeovn med lave temperaturer (ned til 30 grader), den anbefaler jeg å bruke om du har det på din ovn også. Et alternativt tips kan være å kun ha på lyset i stekeovnen, om du har den muligheten. Uansett er det lurt å ha et steketermometer inne i ovnsrommet, siden den reelle temperaturen ofte avviker fra den angitte på ovnen. Dette kan variere endel fra ovn til ovn. For egen del har jeg funnet ut at jeg må stille den på 36 grader, da viser termometeret ganske nøyaktig 40 grader.
MERK: Hjemmelaget kokosyoghurt er veldig flytende etter oppholdet i stekeovnen. Den må stå nesten et døgn i kjøleskap etterpå for å tykne til «riktig» konsistens. Det tar rett og slett litt tid før gelatinen gjør jobben sin! Så ikke fortvil og tro at yoghurten er ødelagt, du trenger bare litt tålmodighet mens den lager seg selv.
God hygiene!
Det er veldig viktig å tenke hygiene når du lager yoghurt! Ellers kan du lett få vekst av uønskede bakterier i stedet for de gode bakteriene. Dette vil du fort merke dersom yoghurten endrer farge (f.eks rosa, eller får ubehagelig lukt). Vask derfor grundig alle redskaper som skal ha kontakt med yoghurten, og IKKE rør yoghurten eller innsiden av beholderen med fingrene.
Jeg anbefaler dessuten en runde med kokende vann for sterilisering i minst fem minutter. Enten legger du hele beholderen og øvrig utstyr i kokende vann i en større kjele, eller så fyller du beholderen til randen og setter øvrig utstyr oppi.
Hvis beholderen ikke tåler varmen fra kokende vann (risikerer da å sprekke), kan du alternativt bruke eddikvann. Da trenger du sånn cirka 1 ss 7% eddik pr liter vann – eller bare en «dæsj» i vannet.
@@@@@@@@
Se notater under oppskriften for flere tips
Hjemmelaget kokosyoghurt
Ingredienser
Utstyr
- glasskrukke med lokk sterilisert
- visp til å blande sammen ingrediensene
- treskje / plastskje sterilisert, til å røre med
- termometer for å sikre riktig temperatur
Ingredienser
- 5 dl kokosmelk av god kvalitet, uten tilsetningsstoffer, full fettprosent
- 2 kapsler probiotika av god kvalitet
- 1-1,5 ts gelatinpulver
- 2 ss akasiehonning økologisk, smakes til
Instruksjoner
- Alle redskaper inkludert glasskrukken som yoghurten skal være i kontakt med, må steriliseres. Kok opp vann i en romslig kasserolle, og la redskapene ligge helt dekket med vann i fem minutter. Eller bruk eddikvann.
- Ha kokosmelk i glasskrukken. Klipp probiotikakapslene i to (hold dem gjerne over krukken mens du klipper), og hell innholdet i kokosmelken. Visp godt sammen med en gang, ellers kan det lett klumpe seg.
- Tilsett gelatinpulver, mengde etter ønsket fylde, og visp godt sammen. Bruk 1 ts hvis du foretrekker en litt flytende yoghurt. Bruk 1,5 ts hvis du foretrekker en mer kremet og tykkere yoghurt.
- Tilsett akasiehonning, og visp godt sammen, til alt er jevnt blandet
- Fest lokket på glasskrukken, og sett i stekeovnen. Sett på lav temperatur slik at ovnsrommet holder ca 40 grader, og la den stå i ca 24 timer. Bruk steketermometer i ovnsrommet.
- Når yoghurten er ferdig, smakes den eventuelt til med mer akasiehonning
- Sett yoghurten i kjøleskapet i 24 timer, så får den en fyldig konsistens