Lasagne uten melk og gluten

Lasagne uten melk og gluten

Lasagne uten melk og gluten er kanskje utenkelig for mange. En «ekte» lasagne skal jo ha pastaplater og en skikkelig ostesaus. Men ettersom jeg bestandig har vært veldig glad i lasagne, på linje med det meste annet av pasta, så måtte jeg finne en alternativ måte å lage lasagne på.

Heldigvis finnes det nå et ganske godt utvalg av glutenfri pasta også i «vanlige» butikker, inkludert glutenfrie lasagneplater. Jeg synes pastavariantene basert på maismel og rismel er ganske gode, og i en lasagne merker i alle fall jeg veldig liten forskjell.

Smeltet ost på toppen kan du ikke helt gjengi i en melkefri lasagne, og det er det eneste jeg savner med denne. Det vil si, det finnes jo såkalt vegansk ost som smelter. Personlig bruker jeg slike produkter svært sjelden, da de er ganske så prosesserte. I stedet bruker jeg næringsgjær, som har en osteaktig og fyldig smak. Selv om det blir ikke det samme, for å være ærlig. Om du ønsker, så bruker du selvfølgelig slik vegansk ost, de har nok også blitt bedre med årene. Og kan hende at endatil jeg prøver det en gang, om lengselen etter smeltet ost blir for sterk… 

Uansett, denne oppskriften på lasagne uten melk og gluten ble såpass suksess her i heimen at den gikk ned på høykant både hos små og store. Og jeg fikk beskjed fra den yngre garde om at vi burde ha lasagne på en fast dag i uken. Vi hadde rester til overs, og begge ungene ville ha (kald) lasagne til frokost neste dag!

Oppskriften under rekker til 5-6 personer.

Lasagne uten melk og gluten

Matrett Kjøtt & kylling
Nasjonalitet Italiensk
Porsjoner 5 personer

Ingredienser

Kjøttsaus

  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 4-5 ss extra virgin olivenolje
  • 800 gr kvernet kjøtt karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 800 gr hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss kremet balsamico
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts tørket basilikum
  • havsalt evt himalayasalt, smakes til
  • pepper smakes til

Hvit saus

  • 3,5 dl vann
  • 3 ss maisenna
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 1 terning kyllingbuljong
  • 2 ss næringsgjær smakes til, kan droppes men anbefales!
  • havsalt smakes til
  • pepper smakes til
  • finrevet muskatnøtt smakes til

Øvrige ingredienser

  • glutenfrie lasagneplater
  • extra virgin olivenolje

Instruksjoner

Kjøttsausen

  • Kutt løken i mindre terninger, og grovhakk hvitløken. Surres på middels god varme i en romslig stekepanne i rikelig med extra virgin olivenolje, til løken er blank.
  • Tilsett kvernet kjøtt, og del opp smått, og stek til kjøttet er omtrent gjennomstekt
  • Tilsett hakkede tomater, kremet balsamico, oregano, basilikum, salt og pepper. La det surre på moderat varme noen minutter.

Hvit saus

  • Rør ut maisenna i vann, og ha i en kasserolle sammen med kokosmelk, olivenolje og kyllingbuljong
  • Kok opp til det tykner, rør av og til. Sausen skal være ganske fyldig – om du synes den er for tykk, kan du tilsette en liten skvett vann
  • Smak til med næringsgjær, salt, pepper og muskat. La sausen småkoke etpar minutter.

Preppe lasagnen

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Sprinkle olivenolje i en romslig ildfast form, pensle oppover innsiden av kantene
  • Legg et tynt lag kjøttsaus i bunnen, og legg deretter lagvis pastaplater og kjøttsaus til sistnevnte er brukt opp (kjøttsaus skal være øverste lag). Hvis du legger et tynt lag kjøttsaus for hver gang, vil du få flere lag med pastaplater.
  • Hell den hvite sausen over så den dekker dekker godt. Dryss eventuelt over litt næringsgjær, eller oregano og basilikum, og sprinkle litt olivenolje til slutt
  • Stekes i 30-40 minutter, og til lasagnen er gylden på toppen
  • Serveres med salat til
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating