Perfekt kokt ris!

Perfekt kokt ris!

Synes du det er en utfordring å koke ris? Setter den seg lett fast i bunnen av kasserollen, eller ender den opp som en klissete grøt? Da kan jeg gi deg noen gode råd for perfekt kokt ris.

Gjennom flere år har jeg laget sushi hjemme, og fremgangsmåten for å lage sushiris skiller seg litt fra den typiske fremgangsmåten for eksempelvis jasminris. Sushiris skal skylles grundig før den legges i bløt i kaldt vann en god stund. Poenget er å «vaske» vekk endel av stivelsen som gjør risen klebrig. Deretter skal risen småkoke, og så trekke ferdig, hele tiden under lokk.

Jeg begynte å følge denne fremgangsmåten også for jasminris. Risen bløtlegges i minst 30 minutter, gjerne en time. Stadig oftere legger jeg den i bløt kvelden før også, eller om morgenen, og setter kaldt i kjøleskap. Da slipper du å bruke tid på dette rett før middagen – veldig praktisk i en hektisk hverdag.

Risen blir mindre klebrig, og får bedre konsistens. Da setter den seg heller ikke så godt fast i bunnen av kasserollen.

Siden den ukokte risen trekker til seg endel vann ved bløtleggingen, vil du trenge mindre vann ved kokingen. Du vil trenge ca 30% mer vann enn ris, målt i desiliter, altså 1,3 dl vann til 1 dl ris. Juster porsjonsmengden i oppskriften under etter ønske og behov.

Perfekt kokt ris!

Matrett Risretter, Tilbehør
Nasjonalitet Asiatisk, Japansk, Thai
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 8 minutter
Bløtlegging 1 time
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 4 dl ris
  • 5,2 dl vann
  • himalayasalt evt havsalt

Instruksjoner

  • Ha risen i kasserollen du skal koke den i, og fyll på rikelig med kaldt vann. La stå 30-60 minutter. Eventuelt bløtlegger du risen kvelden før (eller om morgenen) og setter i kjøleskap.
  • Når riskornene har blitt helt hvite (dvs gjennomtrukket av vann), er risen klar til koking
  • Hell av vannet som risen har ligget i bløt i. Skyll risen flere ganger i nytt, rent vann (minst 3-4 ganger), til vannet er så rent og klart som mulig.
  • Hell av siste skyllevannet, og tilsett friskt vann i henhold til oppskriften, samt etpar fingerklyper salt.
  • Legg på lokk, kok opp risen, og la den småkoke i ca 8 minutter. Juster varmen etter behov. Ikke rør i risen mens den koker!
  • Trekk kasserollen til side, behold lokket på, og la risen trekke i ca 10 minutter
  • La gjerne risen få dampe av uten lokk etpar minutter før servering
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating