Osso buco med norsk vri

Osso buco med norsk vri

Osso buco er en italiensk klassiker fra Milano, en kjøttgryte med kalveskank. Noen ingredienser er mer eller mindre obligatoriske, foruten kalveskanken altså – kraft, hvitvin, tomater og sitron. Dette er ingredienser som smaker veldig godt sammen! Osso buco pleier å serveres med gremolata, en slags pesto med persille, sitron og hvitløk. Og dessuten med enten polenta eller risotto til. Her har jeg laget en osso buco med norsk vri, og på enkelt vis.

Jeg lager den nemlig som en alt-i-ett gryte, og bruker poteter i oppskriften. Persille og revet sitronskall, som typisk inngår i gremolataen, has også rett i gryta like før servering.

Dersom kalveskankene er store, kan du eventuelt dele dem opp i litt mindre stykker, så alle blir dekket av sausen i gryta. La kjøttet koke i sausen i ca halvannen time, før grønnsakene tilsettes. Da får kjøttet nok koketid til at det blir mørt og godt og slipper beina, samtidig som potetene og gulrøttene ikke blir «kokt ihjel». Bruk kokefaste poteter.

Osso buco med norsk vri

Matrett Kjøtt & kylling
Nasjonalitet Italiensk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 2 timer
Porsjoner 6 personer

Ingredienser

  • Ca 1,6 kg kalveskank
  • 5-6 ss extra virgin olivenolje
  • 1 løk
  • 5 dl kjøttkraft evt kyllingkraft
  • 2 dl hvitvin tørr/halvtørr
  • 1 boks hermetiske hakkede tomater
  • 800 gr poteter kokefaste
  • 3-400 gr gulrot
  • 1 stangselleri
  • 8-10 blader frisk salvie evt 1 ts tørket salvie
  • havsalt
  • hvitløkspepper
  • 1 sitron helst økologisk
  • 1 håndfull persille

Instruksjoner

  • Ha rikelig med extra virgin olivenolje I en romslig kasserolle. Kalveskankene brunes lett på middels god varme, vendes etter behov.
  • Løken kuttes i terninger, og tilsettes i gryta. Stekes noen minutter, til løken begynner å bli blank.
  • Tilsett kjøttkraft, hvitvin og hermetiske tomater. Bland sammen, og legg på lokk. La småkoke 1,5 time, før grønnsakene tilsettes.
  • Skrell og kutt potetene i 2-3 cm terninger. Skrell og kutt gulrøttene i 1 cm skiver eller terninger. Kutt stangselleri i 1/2 cm skiver. Finhakk salvie. Tilsett grønnsakene og salvien i gryta,
  • La gryta koke ca 1 time til. Underveis smakes den til med salt og hvitløkspepper. Kjøttet skal være skikkelig mørt og slippe beina, og grønnsakene skal også være møre.
  • Sitronskall finrives over gryta, kun den gule delen (det hvite smaker ikke så godt). Bland sammen.
  • Serveres med et dryss hakket frisk persille, og sitronbåter.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating