Bønnestuing – bønnedipp

Bønnestuing – bønnedipp

Bønnestuing – eller bønnedipp, om du vil… Det perfekte tilbehør til texmex-middagen, eller server den som dipp til snacks. Eller bruk den som alternativt smørepålegg, sammen med for eksempel kjøttpålegg. Uansett smaker den godt, og er enkel å lage.

Det er valgfritt om du koker bønnene selv eller bruker hermetiske på boks, så lenge de er spiseklare. Denne oppskriften er smaksatt med hvitløk, lime, spisskummen og malt fennikel.

Jeg synes det er hendig å bruke stavmikser for å mose bønnestuingen. Alternativt kan du bruke food processor. Hvis du gjør som meg og bruker stavmikser, er det lurt å ha ingrediensene over i en høy, smal beholder a la den som forhåpentligvis fulgte med stavmikseren. Ved å spe med litt kaldt vann, blir stuingen lettere å mose. Spe litt og litt til den har ønsket konsistens.

Tips

Hvis du bruker tørkede bønner, kan du koke en større mengde, og fryse ned porsjonsvis. Det gjorde jeg denne gangen. Da kan du rett og slett tilsette bønnene direkte fra fryseren, når de er frosne altså. Da trenger de bare å steke litt med sammen med løken etter at den er blitt blank, til bønnene er helt gjennomtint altså.

Og når du først er i gang med bønnestuing, kan du jo også lage digge, autentiske tortillalefser som er naturlig glutenfrie. Eller hva med en klassisk tomatsalsa – pico de gallo?

Bønnestuing – bønnedipp

Nasjonalitet Meksikansk

Ingredienser

  • 1/2 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ca 300 gr svarte bønner kokte eller hermetiske
  • ca 1 dl vann kaldt
  • ca 1 ts havsalt smakes til
  • ca 1/2 ts spisskummen smakes til
  • ca 1/2 ts malt fennikel smakes til
  • 1/2 lime saften, smakes til

Instruksjoner

  • Løk og hvitløk hakkes og stekes i olivenolje på medium varme
  • Hvis du bruker hermetiske bønner, må de skylles først
  • Bland svarte bønner og vann med løken. Moses med stavmikser eller i food processor. Spe evt med mer vann om nødvendig til ønsket konsistens.
  • Smak til med salt, spisskummen, fennikel og limesaft
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating