Hjemmelagde tortillalefser (glutenfrie)

Hjemmelagde tortillalefser (glutenfrie)

Hjemmelagde tortillalefser som også er glutenfrie, er en smal sak. For; autentiske, meksikanske tortillalefser er faktisk laget med maismel. Og du trenger kun tre ingredienser – maismel, vann og salt. Snakk om lettvint, og så blir de seriøst gode også!

Men; det er ikke hvilket som helst maismel som kan brukes til tortillalefser. Du må bruke typen masa harina, basert på mais som har gjennomgått en eldgammel prosess kalt nixtamalisering. Tørkede maiskjerner blir kokt i kalkvann, og deretter malt og tørket. Næringsstoffer i melet både økes og blir lettere opptakelig gjennom denne metoden, i tillegg til at melet får en rikere smak. Masa harina finner du hos innvandrerbutikker.

Slik former du tortillalefsene

Uten tortillapresse er det bittelitt jobb med å få de noenlunde jevne og fine, men det er ikke all verden. Jeg har prøvd meg litt frem, og har funnet ut at det er enkelt å kjevle dem ut inni en helt vanlig brødpose (frysepose). Bruk store brødposer med litt bredde, i alle fall til større tortillalefser. Det viktige er at du har et lag plast over og under, så tortillalefsen ikke setter seg fast i noe underlag.

Trikset for å unngå «revnede» kanter, er å først trykke deigballen litt flat med hendene, og samtidig forme den jevnt rund og fri for revner med fingrene, før den kjevles ut til en tynn leiv.

God varme og tørr stekepanne er tingen

Bruk non-stick stekepanne på nesten max varme. Stekepannen skal være tørr, du skal ikke bruke noe olje eller fett til stekingen. Varmen skal være tilstrekkelig høy til at lefsene trenger ca ett minutts steketid på hver side for å få brune «sviflekker». Juster varmen etter behov.

Hjemmelagde tortillalefser er ferskvare

Hjemmelagde tortillalefser er myke og bøyelige, og smaker digg når de er nystekte. Men de blir forholdsvis tørre dagen etter. Så det aller beste er å lage så mye som du trenger «der og da». Alternativt kan du pakke dem godt inn, og varme dem opp igjen neste dag.

Oppskriften under rekker til åtte tortillalefser. Alternativt kan du også lage 16 små, det kan være ypperlig for eksempel til fingermat eller på tur. Tortillalefsene på bildet er laget små.

Hjemmelagde tortillalefser (glutenfrie)

Gir 8 tortillalafser av standard/medium størrelse, eller 16 små (8-9 cm i diameter)
Nasjonalitet Meksikansk

Ingredienser

 • 3 dl vann + litt ekstra om nødvendig
 • 200 gr masa harina maismel
 • 2/3 ts havsalt

Instruksjoner

Deigen

 • Kok opp vann
 • Bland maismel og salt i en bolle, og tilsett 3 dl kokende vann
 • Elt sammen så vannet absorberes i melet, bruk gjerne en slikkepott eller sleiv til dette. Når deigen er tilstrekkelig avkjølt til at du kan ta i den, knas den sammen 1-2 minutter med hendene og formes til en ball.
 • Tilsett evt litt mer vann om nødvendig, 1 ss om gangen så det ikke blir for mye. Deigen skal ikke smuldre, men skal heller ikke være klissete, du skal enkelt kunne forme små baller.
 • Deigen deles i 8 like store emner for standard tortillalefser, evt 16 emner for små lefser. Forme emnene til jevnt store baller mellom hendene.

Hvis du ikke har tortillapresse, gjør du følgende:

 • Bruk en stor brødpose, legg ett deigemne inni mellom lagene med plast. Bruk hendene, og trykk først emnet flatt (1/2-1 cm tykt), mens kanten formes rund og jevn uten "revner".
 • Bruk deretter en kjevle til å kjevle emnet så flatt som mulig, ca 1-2 mm tykt. Slik fortsetter du med alle emnene, og legger dem på et fat så lenge.
 • Varm en tørr non-stick stekepanne på nesten max varme, du må nok prøve deg frem til riktig temperatur (på min koketopp bruker jeg innstilling 8 hvor 9 er max). Tortillalefsene stekes ca ett minutt på hver side til de får brune flekker, juster varmen etter behov.
 • Dekk til tortillelafsene, og server når de er nystekte
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating