Varm bokhvetesalat med italienske smaker

Varm bokhvetesalat med italienske smaker

Bokhvete er et næringsrikt og godt alternativ til ris og pasta. Her har jeg laget en varm bokhvetesalat med italienske smaker – soltørket tomat, balsamico, rødløk, hvitløk og frisk oregano. Denne salaten er smakfullt og næringsrikt tilbehør til middager med både kjøtt og fisk, veldig gjerne også til grillmaten.

Bokhvete har ingenting med hvete som sådan å gjøre, foruten navnet. Den har også vært kalt for fattigmannshvete. Bokhvete er egentlig en urt med asiatisk opprinnelse, og de hele kornene er frøene på planten. Bokhvete er naturlig glutenfri, og har en nøtteaktig smak, samtidig som den lett tar opp smak fra andre ingredienser.

I tilfelle du synes bokhvete har litt vel «markant» smak, så vit at det finnes rå hel bokhvete, som er mye mildere og nøytral på smak. Den trenger litt lenger koketid enn den «brente» bokhveten. Alternativt kan den bløtlegges minimum etpar timer eller over natten, og trenger da kun få minutters koking. Du kan finne rå hel bokhvete på velassorterte helsekost- og asiatiske butikker.

Hel bokhvete fås kjøpt på helsekostbutikker, men den er som regel rimeligere asiatiske butikker.

Vil du ha flere tips til salater? Sjekk oversikten over Salater.

Varm bokhvetesalat med italienske smaker

Matrett Salater, Tilbehør, Vegetar
Nasjonalitet Asiatisk, Italiensk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 10 minutter
Bløtlegging 1 time
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 3 dl bokhvete hel korn
  • 2 dl vann kaldt
  • 1 rødløk
  • 1 kinesisk hvitløk evt 4 fedd
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 1 glass soltørkede tomater hakkede, avrent (nettovekt ca 145 gr)
  • 2 ss kremet balsamico
  • himalayasalt evt havsalt
  • 1 håndfull frisk oregano evt andre urter etter ønske

Instruksjoner

  • Legg bokhvetekornene i rikelig med kaldt vann en times tid før koking
  • Kok bokhveten i vann i 5-8 minutter, til den er gjennomkokt. Trekk til side, og la lokket være på så lenge.
  • Rødløk og hvitløk kuttes litt smått, og has i en egen kasserolle sammen med extra virgin olivenolje. Stekes noen minutter på middels varme, rør av og til. Tilsett soltørkede tomater og kremet balsamico, bland sammen, og stek etpar minutter til.
  • Tilsett løkblandingen i den ferdigkokte bokhveten, og bland sammen. Smak til med himalayasalt.
  • Grovhakk frisk oregano, og dryss over ved servering
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating