Nektarinsorbet

Nektarinsorbet

Nektarin er kanskje ikke den «norskeste» frukten, men for meg inngår den i smaken av sommer. Jeg har veldig sansen for å bruke nektarin i grønne salater, for eksempel. Det smaker kjempegodt til grillmaten, både til kjøtt og fisk. Denne gang har jeg rett og slett laget en deilig nektarinsorbet.

Sorbet

Sorbet er forresten «iskremen» for alle som ikke tåler eller drikker melk. Og ellers kan så klart iskrem lages av annen melk enn bare kumelk. Stay tuned – det kommer nok flere isoppskrifter på bloggen etter hvert.

Sorbet kan lages på flere måter, men som regel består den av most frukt eller bær, søtet med en sukkerlake. Nektarinsorbet er laget på nettopp denne måten. Jeg foretrekker å bruke rårørsukker, som har med seg den gyldne sukkermassen og som gir en ekstra god og karamellaktig smak. Det er forøvrig der de verdifulle næringsstoffene i sukkeret befinner seg. Raffinert (hvitt) sukker er rene karbohydrater hvor all den næringsrike molassen er blitt fjernet.

Jeg beholder skallet på nektarinene på, det gir en ekstra fin farge til sorbeten. Jeg koker også frukten noen minutter, før den kjøres til puré, da får den en egen konsistens og dybde i smaken.

Iskremmaskin

Det er en fordel å ha en iskremmaskin når du skal lage iskrem eller sorbet. Ellers må du røre ganske ofte mens den står i fryseren, inntil den er tilstrekkelig frossen, for å unngå at det dannes harde iskrystaller.

Det finnes mange varianter, og de trenger ikke koste skjorta. Endel kjøkkenmaskiner har iskremtilbehør, for eksempel kan dette kjøpes til Kenwood kjøkkenmaskiner (avhengig av modell). Ellers finnes det «selvstendige» iskremmaskiner. Felles for de fleste er at selve iskrembollen må fryses ned på forhånd, den inneholder nemlig et fryseelement. Det finnes også iskremmaskiner med kompressor, da trenger du bare plugge i støpselet, og helle røren rett i maskinen, uten å tenke på forhåndsfrysing. Men da må du opp i pris.

Sukker i iskrem og sorbet

Iskrem og sorbet krever en viss mengde sukker, både for konsistensens del, og fordi opplevelsen av sødme avtar når en matvare er frossen. I denne oppskriften på nektarinsorbet har jeg brukt 80 gram rårørsukker til fem nektariner og 1 dl vann. Jeg er ingen søtmons, men synes denne sukkermengden er minimum av hva jeg i alle fall synes gir et bra resultat. Vil du ha litt ekstra sødme, så øk gjerne mengden til 100 gram.

Alternativt kan du prøve å teste med lønnesirup eller akasiehonning. Det har jeg ikke prøvd selv ennå, så jeg kan dessverre ikke gå god for resultatet.

Nektarinsorbet

Matrett Dessert
Porsjoner 6 dl

Ingredienser

 • 5 modne nektariner evt 4 stykk hvis de er store
 • 1 dl vann , kaldt
 • 80 gr rårørsukker
 • 1/2 sitron saften, smakes til

Instruksjoner

 • Nektarinene vaskes godt, skallet beholdes på, og steinen fjernes. Kutt fruktkjøttet i biter eller båter.
 • Ha nektarinkjøttet i en kasserolle med vann, kok opp, og la småkoke med lokk i 5-6 minutter
 • Ta av lokket, tilsett rårørsukker, og bland sammen. La det kjøle seg ned, før du smaker til med sitronsaft.
 • Ha blandingen i en blender, og kjør til en jevn masse
 • Sett blandingen på kjøl (kjøleskap) til den har grei temperatur til å kjøres i iskremmaskin
 • Følg instruksjonene for din iskremmaskin, hell røren i maskinen og kjør til sorbeten er passe fryst
 • Ha sorbeten over i en egnet beholder med lokk, og sett i fryseren frem til servering
 • Sorbeten tas opp 10-20 minutter før servering, så den rekker å mykne litt
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating