Gresskarpuré – hjemmelaget
Ungene er vilt begeistret for Halloween! Jeg kan ikke helt si det samme, for å være ærlig, men gleder meg så klart over deres begeistring. Samtidig ser jeg jo én klar fordel med feiringen da – selveste gresskaret. Hvis du kjøper inn gresskar for dekorasjon til Halloween, må du for all del ikke kaste det etterpå. Det er ypperlig å bruke til matlaging, og svært anvendelig er det også. Lag gresskarpuré, for eksempel, og frys ned i porsjoner, så forlenger du holdbarheten. Her viser jeg hvordan du kan gjøre det.
Denne fremgangsmåten er ypperlig om du har et middels stort gresskar. Det bør i alle fall ikke være større enn at gresskaret delt i to, og med snittflaten ned, får plass i en langpanne. Gresskaret på bildene er ca 4 kg.
Fremgangsmåten består i hovedsak av tre trinn:
- Ovnsbaking
- Rensking og kjøring til pure
- Avrenning av væske
Når du ovnsbaker gresskaret, vil smaken bli godt bevart. Når det så er tilstrekkelig avkjølt, fjernes skallet, så du sitter igjen med selve «gresskarkjøttet». Sist, men ikke minst; gresskar inneholder mye vann. Skal du lage en gresskarpuré som er velegnet til for eksempel baking og desserter, er det viktig at du får ut så mye som mulig av dette vannet. Men ta vare på det – det er både smaksrikt og næringsrikt, og kan for eksempel brukes i gresskarsuppe sammen med kyllingbuljong.
1. Ovnsbaking
- Forvarm stekeovnen til 200 grader
- Del gresskaret i to, og skrap ut frøene inni, bruk gjerne en isskje eller en annen stor skje (ta vare på frøene, de er næringsrike og kan ristes)
- Bruk en langpanne med litt høyde på kantene, ikke stekeplate, siden det vil sive ut endel væske fra gresskaret når det ovnsbakes. Legg gjerne bakepapir i langpannen.
- Legg gresskar-halvdelene opp-ned i langpannen, og bak i ca 1,5 time, til skallet er brunsvidd og har «kollapset» litt (det vil gjerne falle mer sammen etter stekingen)
- La gresskaret avkjøles i langpannen, til du kan ta på det med hendene uten å brenne deg
2. Rensking og kjøring til puré
- Trekk av skallet på gresskaret der det er mulig (enklest der skallet er brunsvidd), eller bruk en skarp kniv til å skjære det av så tynt du klarer, for å beholde mest mulig av gresskarkjøttet
- Skjær det renskede gresskarkjøttet i grove biter, og legg i en bolle så lenge
- Kjør gresskarkjøttet i food processor eller blender til en fin puré, kjør gjerne i flere omganger om nødvendig. Bruker du blender, er det ekstra viktig at du får med deg væsken som siver ut fra gresskarkjøttet, så blenderen klarer å jobbe effektivt
3. Avrenning av væske
- Finn frem en romslig sikt eller dørslag, sett denne oppå en nesten tilsvarende romslig bolle eller kjele. Det skal være god klaring mellom bunnen av sikten/dørslaget og selve bollen/kjelen, så væsken får plass til å renne av.
- Legg oppi et rent klede, gjerne et gammelt kjøkkenhåndkle som du ikke er så redd for. Gresskarkraften kan nemlig farge av…
- Hell gresskarpuréen i sikten/dørslaget med kledet, og la det renne godt av. Du kan gjerne «samle sammen» endene på kledet og presse lett sammen, så væsken enklere kommer ut.
- Når så mye som mulig av væsken har rent av, has puréen over i porsjonsbokser som eventuelt kan fryses ned
- Gresskarkraften kan helles i egne glass/beholdere. Bruker du f.eks hermetikkglass, og vil fryse ned, så la det være en del klaring opp til kanten. Husk at væske utvider seg ved nedfrysning, og du ønsker ikke at glasset skal knuse…
- Holdbarhet i fryser (både puré og kraft): 6-12 mnd
Gresskarpuré kan brukes til både middager og til bakst og desserter. Gresskarsuppe er digg, for ikke å snakke om gresskarpai eller -muffins. Gresskarkraften kan du for eksempel bruke i gresskarsuppe, gjerne sammen med kyllingbuljong.
Sjekk også innleggene Gresskar for pynt og mat og Ristede gresskarkjerner.