Gresskar til pynt og mat

Gresskar til pynt og mat

Halloween har kommet for å bli. Ungene elsker denne dagen – å få kle seg ut, være litt skumle, og ikke minst gå «knask eller knep»! Så vi foreldre har jo bare innsett at det gjelder å omfavne feiringen. Mange kjøper gresskar for å skjære ut til dekorasjon, men kast for alle del ikke fruktkjøttet. Dette innlegget handler om hvordan du både prepper gresskar til pynt og mat.

Forøvrig anses gjerne gresskar som en grønnsak. Men botanisk sett er det mer en frukt, på grunn av alle frøene inni. Det er uansett en ypperlig og allsidig råvare! Det kan brukes til både supper, gryter og bakverk, for å nevne noe.

Hvis du har et helt gresskar som du kun vil bruke som råvare, kan du sjekke følgende innlegg og lage Gresskarpuré.

Skjær av toppen på gresskaret

Start med å skjære av toppen på gresskaret. Bruk en skarp kniv, og kutt inn igjennom skallet, på et vis inn mot midten av gresskaret (det er hult inni). Du kan skjære en jevn kant eller en «taggete» kant, slik som på bildet. Skjær av toppen tilstrekkelig langt ned på gresskaret til at du får plass til å «arbeide» inni gresskaret, for å ta ut kjerner og eventuelt fruktkjøtt. Men samtidig tilstrekkelig langt oppe på gresskaret til at du har plass til å skjære ut et «Halloween-ansikt».

Skrap ut kjernene

Så skraper du ut gresskarkjernene. Bruk gjerne en iskuleskje, eller bare bruk hendene. De kan sitte litt fast i den «tråete» delen av fruktkjøttet, men det skal gå rimelig greit å få dem løs. Ha dem over i en bolle. Siden kan de skylles og ovnsristes, sjekk gjerne innlegget Ristede gresskarkjerner. Kjernene er næringsrike, og blir til super snacks!

Neste steg er valgfritt

Når kjernene er tatt ut, kan du velge ett av to:

  1. La fruktkjøttet i sin helhet være i første omgang, og skjære ut til dekorasjon
  2. Skave/skrape ut mest mulig fruktkjøtt, før du skjærer ut til dekorasjon

Hva du enn velger, vil jeg anbefale at dette gjøres kort tid i forveien av at gresskaret skal tjene som dekorasjon. Oppbevar/plasser gresskaret slik at det holder seg mest mulig friskt og fint. Da er det tryggere å tilberede det som råvare etterpå. For eksempel, ikke la gresskaret stå utendørs lenger enn høyst nødvendig, og sett det gjerne på et rent underlag. Og, hvis du vil ha lys inni, så sett det gjerne på et lite tefat eller lignende. Tilbered gresskaret forholdsvis raskt etterpå.

Og i begge tilfeller kan du ovnsbake selve gresskaret etter at det har tjent som dekorasjon.

Metode 1 er grei hvis du vil vente med å tilberede fruktkjøttet som råvare, eller rett og slett har litt lite tid. Du kan lage Gresskarpuré av hele gresskaret etterpå.

Metode 2 anbefales hvis du ønsker å bruke (deler av) gresskaret som råvare, samtidig som det blir dekorasjon. Du vil fortsatt kunne lage Gresskarpuré av resten av gresskaret etterpå.

Skrape ut fruktkjøtt

Hvis du velger metode 2, skraper du altså ut fruktkjøtt fra gresskaret, før du skjærer ut til dekorasjon. Bruk gjerne en skarp kniv i starten langs kanten, men jeg anbefaler å bruke en iskuleskje til å skrape ut fruktkjøtt inni. Skrap ut fruktkjøtt så «innerveggen» på gresskaret blir noenlunde jevn i tykkelse.

La det være igjen ca 1,5 cm tykkelse på gresskaret. Du vil da kunne klare å ta ut omtrent halvparten av gresskarkjøttet, målt i vekt.

Ovnsbaking, puré og frysing

Fruktkjøttet du skraper ut, kan ovnsbakes på 200 grader i ca 40-50 minutter, til det er helt mørt. Legg det i en langpanne dekket med bakepapir, og legg fruktkjøttet utover i et noenlunde jevnt lag. Tiden vil avhenge av hvor mye og hvor tykt laget med gresskar-fruktkjøtt er. Vend gjerne om på fruktkjøttet en gang eller to underveis.

Det ferdig bakte fruktkjøttet kan kjøres i blender til en jevn puré, og brukes i supper og bakverk.

Gresskarpuré kan fint fryses ned porsjonsvis. Fruktkjøttet kan også fryses ned før varmebehandling, og trenger ikke forvelles.

Da gjenstår det bare å si Happy Halloween!

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *