Hylleblomstsaft

Hylleblomstsaft

Hylleblomstdrikk eller hylleblomstsaft er for mange selve smaken av sommer. Den herlige aromaen av hylleblomst er i alle fall jeg hekta på. Hylleblomstdrikk er noe du gjerne finner mye av for eksempel i Danmark, men foreløpig ikke så mye her i Norge. Og det var ene og alene grunnen til at jeg kjøpte svarthyll for å plante i hagen. Så jeg kunne lage min egen hylleblomstsaft!

Nå er jeg ingen «søtmons», og kroppen streiker fort av sukker. Men jeg bruker rårørsukker i oppskriften under, bare med begrenset sukkermengde. Men jeg har tatt høyde for litt slingringsmonn. Så du kan gjerne tilsette litt ekstra om du føler for det (og tåler sukker bedre enn meg).

Når du høster hylleblomst, så pass på at blomstene er friske og fine. Blomstene i seg selv er veldig små, men sitter i store kroner eller «buketter». De spretter ut og står ikke så mange dagene. Så det er et ganske kort tidsvindu hvor du kan plukke disse herlige aromatiske blomstene… Men sånn er jo naturen.

Dersom du ikke høster blomstene men lar de være på treet, vil de etter hvert bli til bær som kalles for svarthyll. De er også spiselige, men har en helt annen smak enn hylleblomst, forøvrig.

Sitronsyre finner du på de fleste matbutikker. Den typen jeg kjøper, inneholder 23 gram (pr 2023). Til oppskriften under bruker jeg én hel slik pose (trenger ikke være eksakt 20 gram). Du bør aller helst bruke økologisk sitron, siden både skall og fruktkjøtt skal ligge i saften og godgjøre seg. Vanlige sitroner er som regel sprøytet med giftstoffer, det ønsker du helst ikke å ha i hylleblomstdrikken…

Oppskriften under gir ca en liter saft, som deretter blandes ut med vann. 1 del saft og ca 2-3 deler vann. Smak deg frem til passe blandingsforhold. Saften har ikke så lang holdbarhet, og oppbevares i kjøleskap. Men den kan fint fryses ned, gjerne porsjonsvis.

Hylleblomstsaft

Matrett Drikke & smoothie
Porsjoner 1 liter (ca)

Ingredienser

  • 20 kroner hylleblomst
  • 10 dl kaldt vann
  • 250-300 gr rårørsukker
  • 20 gr sitronsyre
  • 1/2-1 sitron helst økologisk

Instruksjoner

  • Plukk hylleblomstkroner, og pass på at der ikke følger med noen insekter, sjekk også på undersiden. Ikke skyll dem med vann.
  • Kok opp hylleblomstkroner, vann, rårørsukker, sitronsyre og sitron i skiver eller båter
  • Avkjøl, og sett i kjøleskap i 2-3 dager
  • Sil blandingen gjennom en finmasket sikt, eller et rent kjøkkenhåndkle, over i en annen beholder. Skvis ut så mye væske som mulig, så du får med mest mulig saft og smak
  • Smak til saften med 2-3 deler vann
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating