Kladdkake (melkefri, glutenfri, sukkerfri)
Kladdkake er en svensk klassiker. Det er en sjokoladekake som kanskje mest av alt minner om brownie, eventuelt en dessert-sjokoladekake. Kaken er ganske flat, og skal være litt «seig» eller fuktig inni.
Her har jeg laget en kjempegod og kjernesunn kladdkake helt uten hvetemel, melk og sukker. Den er bakt med mandelmel, og søtet med dadler. Vil du ha ekstra sødme på kaken, tilsetter du også litt akasiehonning (evt lønnesirup) som i oppskriften under, men dette er valgfritt. Ingrediensene er så næringsrike at du fint kan spise denne kaken til frokost om du vil. Så det er bare å nyte med GOD samvittighet.
Kaken er både rask og enkel å lage. Det viktigste er å passe steketiden, og den kan variere fra ovn til ovn på grunn av forskjell i effekt. Jeg anbefaler å sjekke med en kakepinne eller enden på en ren fyrstikk etter 12-13 minutter. Kaken skal være stekt i overflaten, og bare nesten gjennomstekt i kjernen. Som nevnt skal den være litt «seig» eller fuktig inni, uten å være direkte «rå». Med min stekeovn tar det omtrentlig 14 minutter å få en perfekt kladdkake.
Kladdkake (melkefri, glutenfri, sukkerfri)
Ingredienser
- 4 egg
- 150 gr dadler
- 4 ss extra virgin olivenolje + til smøring av formen
- 4 ss akasiehonning valgfritt for ekstra sødme
- 2 ts vaniljeekstrakt evt vaniljeessens
- 100 gr mandelmel
- 50 gr kakao + til dryss
- 1 ts bakepulver
- 1/4 ts havsalt evt himalayasalt
Instruksjoner
- Stekeovnen forvarmes til 175 grader
- Legg bakepapir på bunnen av formen, og sett ringen på. Innsiden av ringen pensles med extra virgin olivenolje. Jeg smører for sikkerhets skyld på bakepapiret også, så vil det løsne ekstra lett fra kaken når den er ferdig stekt.
- Egg, dadler, extra virgin olivenolje, eventuelt akasiehonning, og vaniljeekstrakt kjøres sammen i en blender til en jevn og lys masse
- I en bakebolle blandes mandelmel, kakao, bakepulver og salt. Tilsett eggemiksen, bruk gjerne slikkepott så får du med alt. Bland godt sammen til en jevn kakerøre.
- Hell røren i kakeformen, og stek i ca 13-15 minutter. Kaken skal være litt fuktig inni, uten å være helt «rå».
- La kaken avkjøles i formen, skjær eventuelt med en kniv langs kanten så den løsner fra formen.
- Før servering drysses et lag kakao på toppen. Bruk en sikt, og 1-2 ts kakao, og dryss jevnt over kaken.