Brun saus uten hvete og melk

Brun saus uten hvete og melk

Jeg er et «sausemenneske»! Så da jeg la om kostholdet for snart fem år siden, og kuttet ut både hvete og melkeprodukter, var dette med saus en aldri så liten utfordring. For; svært mange sauser har jo minst én av de to ingrediensene i seg. Det tok meg litt tid å knekke koden med å få til en god brun saus, som typisk lages med smør og hvetemel. Men denne sausen er jeg skikkelig fornøyd med, og den er enkel å lage.

Det eneste «krumspringet» du trenger å gjøre, er å mose løk og hvitløk med enten stavmikser eller food processor. Bruker du stavmikser, bør du bruke den høye smale beholderen som typisk hører til, og sette stavmikseren godt nedi løken, så den ikke spruter hit og dit. Så snart stavmikseren får litt» tak» i løken, vil det gå veldig kjapt å mose den. Finmost løk og hvitløk gir både god smak og fylde til sausen.

Oystersaus gir en ekstra smaksrik brun saus, og tilfører også salt. De fleste varianter inneholder hvete, så om du også lever glutenfritt, vil jeg anbefale en tur innom en velassortert asiatisk matbutikk. De har ofte godt utvalg i oystersaus. Merket jeg bruker for tiden heter Healthy Boy, og den skal være merket som glutenfri. Spør eventuelt betjeningen om de har glutenfri variant, eller kan skaffe. Oystersaus er en veldig god smaksforsterker, og ikke bare til asiatiske middagsretter. Alternativt kan du bruke glutenfri soyasaus, selv om det ikke gir helt den samme smaken.

Denne sausen er perfekt til både kjøttkaker og andre kjøttretter hvor du ønsker å ha brun saus til. På bildet har jeg laget kjøttboller i brun saus, servert med glutenfri pasta til. Barnas favoritt, og de merker ikke engang at der er en hel løk oppi sausen!

Brun saus uten hvete og melk

Matrett Sauser
Nasjonalitet Norsk
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 1 medium løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2-3 ss extra virgin olivenolje
  • 5 dl vann kaldt
  • 2,5 ss maisenna
  • 1 terning kjøttbuljong gjerne økologisk
  • 3 ss oystersaus glutenfri, smakes til
  • 1 ss kremet balsamico
  • 1 ts tørket timian valgfritt
  • svart pepper

Instruksjoner

  • Løk og hvitløk finmoses med stavmikser eller i food processor
  • Ha extra virgin olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på middels god varme
  • Tilsett den moste løken, stek 4-5 minutter, rør av og til
  • Bland ut maisenna i kaldt vann, og tilsett sammen med kremet balsamico. Skru gjerne opp varmen så det koker raskere opp. Rør godt så alt løses opp.
  • Smak til med oystersaus, evt timian, og pepper. Kokes til ønsket konsistens. Spe med litt vann om sausen er for tykk.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating