Glutenfri pizzabunn 3.0
Glutenfri pizzabunn 3.0 er en veldig enkel og god oppskrift, basert på lett tilgjengelige ingredienser. Du blander sammen alt det tørre først, tilsetter vann og olivenolje, og rører deigen kjapt sammen. Jeg lar den heve et par timer, omtrentlig til dobbel størrelse.
Dette er altså den tredje pizzabunn-oppskriften her på bloggen. Den første var laget med blant annet mandelmel. Men den oppskriften er ikke så aktuell å bruke her i heimen lenger, siden vi har fått nøtteallergi i familien. Den andre er basert på glutenfri surdeig. En veldig fin oppskrift dersom du altså har glutenfri surdeig for hånden, klar til bruk. Eller planlegger en uke eller to i forkant…
Med andre ord, jeg så behovet for en tredje oppskrift!
Glutenfri pizzabunn 3.0 lages med maismel, rismel og potetmel. Jeg bruker også fiberhusk (malte psylliumfrø) i denne oppskriften, for konsistensens skyld. Det finner du i de fleste matbutikker eller helsekostbutikker, og er ypperlig å bruke i glutenfri bakst.
Oppskriften under gir én stor eller to mindre pizzabunner. Ved utbaking trykker du den ut på en stekeplate med bakepapir, så jevnt som du klarer. Bruk litt godt med olivenolje på hendene (ca etpar spiseskjeer) når du trykker ut deigen, så slipper du at den klistrer.
I tillegg forsteker jeg pizzabunnen, før jeg har på fyll. Da blir den litt luftigere, og du slipper at den blir så «soggy» eller bløt i konsistensen etter steking med fyll.
Steketiden for pizzaen med fyll (etter forsteking av bunnen) er ca 12-15 minutter på 250 grader (over- og undervarme), litt avhengig av hvilket fyll du har på. Pizzaen på bildet var forresten inspirert av en italiensk klassiker med potet og rosmarin, men vi slengte på litt spekeskinke under, for ekstra smak og proteiner 🙂
Glutenfri pizzabunn 3.0
Ingredienser
- 250 gr maismel
- 100 gr rismel
- 50 gr potetmel
- 1 ss fiberhusk malte psylliumfrø
- 2 ts tørrgjær
- 1,5 ts havsalt
- 5 dl kaldt vann varmet til ca 35 grader
- 3 ss extra virgin olivenolje + til utbaking
Instruksjoner
- Bland sammen alle tørre ingredienser – mel, fiberhusk, tørrgjær og havsalt
- Varm vannet til ca 35 grader, og tilsett sammen med olivenolje. Bland godt sammen
- Dekk til, og la heve på lunt sted i to timer
- Forvarm stekeovnen til 250 grader
- Hvelv deigen på en stekeplate med bakepapir, og trykk den ut til en jevn og tynn bunn. Ha olivenolje på hendene, så slipper du at deigen klistrer seg så mye.
- Forstek pizzabunnen i 8-10 minutter, så overflaten blir litt "tørr" uten at deigen får særlig farge
- Ha på ønsket fyll, og stek på nederste rille i omtrentlig 12-15 minutter avhengig av fyll og topping, til pizzaen er ferdig stekt og gylden