Smoothie til frokost

Smoothie til frokost

Det går nesten ikke en dag uten at jeg kickstarter den med en næringsrik og smakfull smoothie. Jeg lager dem i mange varianter, alt etter hva jeg har av ingredienser i hus. Bare fantasien (og egne smaksløker) setter grenser for hva du kan putte oppi. Smoothie til frokost gir deg en perfekt start på dagen!

Uansett hvilken kostholdsfilosofi du følger, så kan smoothie til frokost passe godt inn. Og det er en perfekt mulighet til å dekke inn dine Fem Om Dagen, på enkelt og smaksrikt vis.

Jeg pleier å bruke vann som basis for mine smoothier. Så lenge du putter nok av varierte og smakfulle råvarer oppi, så spiller det ingen rolle hvilken væske du bruker. Og jeg har lagt meg til en vane med å lage en større batch, for så å fordele smoothie porsjonsvis på hermetikkglass som jeg har tatt vare på. De fryser jeg ned, og tar opp etter behov.

Tining av smoothie på hermetikkglass

Triks nr 1: Det enkleste er å ta opp fryste smoothies dagen før (helst om ettermiddagen), og la dem tine i kjøleskap til neste dag. Hvis smoothien ikke er helt tint ved servering ennå, bruker du triks nr to under.

Triks nr 2: Fryste smoothies på hermetikkglass kan også tines i vannbad, gjerne oppi en større skål eller bolle. Først settes glasset i kaldt vann. Når det har stått en stund, kan du skifte til lunkent vann. Og når det også har stått en stund, kan du bruke litt varmere vann, og så videre. La glasset stå 5-10 min før hvert vannskift. Når det er nesten tint, kan du bruke en skje oppi smoothien for å «hakke opp» resten av det som er frossent.

NB! Det er viktig å ikke sette dypfryste glass rett i (veldig) varmt vann, da kan glasset sprekke… Når du starter med kaldt vann, og skifter til gradvis varmere vann, unngår du dette.

Tining i vannbad kan ta litt tid totalt, fra en halvtime til en times tid, avhengig av hvor ofte du skifter vann, så er du forberedt på det…

Når du tar vare på og bruker hermetikkglass til matoppbevaring, er det forresten super, billig og miljøvennlig gjenbruk! Dessuten er glass helsemessig tryggere å bruke enn plastemballasje.

Tips til ingredienser i smoothies

På bildet ser du en typisk batch med smoothie til frokost – fire porsjonsglass klare for fryseren bakerst, og én skål foran med frokosten for den dagen. Den er toppet med min egen frømiks og cashewnøtter, for ekstra næring og crunch. Smoothien på bildet inneholdt følgende i omtrentlige mengder:

  • 5 dl vann som basis
  • 2 bananer (ikke for store)
  • 2 epler, røde eller gule
  • En middels stor gulrot
  • Frossen spinat, ca en håndfull
  • Frosne jordbær, 5-6 mellomstore
  • Frossen ananas, 1-2 håndfuller
  • Grønnkål, ca en håndfull
  • En stangselleri, kuttet i biter
  • En bit frisk ingefær, 2-4 cm avhengig av tykkelse (gjerne kuttet i småbiter)
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 2-3 ss chiafrø

Denne smoothien ble ikke så veldig søt, med hensikt. Jeg ønsket en overvekt av grønnsaker, samt varierte næringsrike råvarer i en god og ikke altfor søt kombo. Alternativt kan du tilsette noen dadler uten stein for næringsrik søtning.

Bruk også andre ingredienser, ut fra hva du har i hus eller har tilgang på, og ikke minst får lyst på. Frukt, bær, grønnsaker, kakao, nøtter, frø, krydder, næringsrike (kaldpressede) oljer… Du kan bruke ferske råvarer, eller frosne. Lag smoothiene søte, mindre søte, fruktige, med overvekt av grønnsaker, fyldige, mer «drikkevennlige» ved å spe med mer væske, gjør dem kalde med frosne råvarer… Alt etter hva som passer akkurat din gane og/eller dagsform.

Sjekk gjerne emneknaggen Smoothie for flere smoothietips og -oppskrifter på bloggen.

Del innlegget med andre


2 thoughts on “Smoothie til frokost”

  • Hei! Dette ser godt ut. Kan du si noe om hvor mye du bruker av spinat, jordbær, spinat, ananas, stangselleri og ingefær? (Hvor stor bit.) Når man ikke har lagd det før, er det litt vanskelig å balansere mengder av de ulike ingrediensene. På forhånd takk!

    • Hei Lise! Takk for tilbakemelding. Jeg lagde denne på «slump» som jeg ofte gjør med smoothie, men har nå oppdatert med cirka mengder. Så kan det være lurt å smake seg frem til ønskede mengder og konsistens, siden preferansene kan variere. F.eks om du vil ha mer eller mindre jordbærsmak, mer eller mindre ananassmak, etc. Håper den faller i smak, den er i alle fall proppfull av velgjørende godsaker 🙂 Hilsen Mona

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *