Boeuf Bourguignon (glutenfri, melkefri)

Boeuf Bourguignon (glutenfri, melkefri)

Boeuf Bourguignon er en klassisk fransk kjøttgryte med rødvinssaus. Originaloppskriften har en rekke «arbeidsoperasjoner» som gjør den kan virke litt omstendelig å tilberede. I og for seg er den verdt innsatsen da… Men her har jeg forsøkt å forenkle fremgangsmåten så godt som mulig. I tillegg er denne versjonen både glutenfri og melkefri.

Gryten skal stå fire timer i ovnen, men da passer den seg selv. Denne tiden trengs for at kjøttet skal bli skikkelig mørt, og for å redusere sausen til passe fylde med konsentrerte og gode smaker. Resultatet blir et nydelig middagsmåltid med minimum arbeidsinnsats!

Det eneste du trenger å gjøre før gryta går i ovnen, er å kutte og brune bacon, kjøtt og champignon, samt kutte øvrige grønnsaker. Bruk stekepanne til bruningen, og ha ingrediensene etter hvert over i en romslig (jern)gryte med et lokk som tåler et lengre opphold i stekeovnen på 150 grader.

Når det gjelder baconet, kan du bruke helt stykke eller skivet. Bruker du helt stykke, kutter du det i tynne staver (max 1 cm tykke). Bruker du bacon i skiver, kuttes det i strimler.

Server gjerne Boeuf Bourguignon med dampede poteter eller en hjemmelaget, melkefri potetmos til.

Boeuf Bourguignon
Utskrift Pin
5 from 2 votes

Boeuf Bourguignon (glutenfri, melkefri)

Matrett Gryteretter & wok, Kjøtt & kylling
Nasjonalitet Fransk
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • extra virgin olivenolje til steking
  • 200 gr bacon helt stykke (uten svor) eller skiver
  • 7-800 gr okse høyrygg renskåret, uten ben
  • 400 gr champignon
  • 2 ss potetmel evt maisenna
  • 3-4 medium gulrøtter
  • 2 store løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ss tomatpuré
  • 5 dl oksekraft evt kjøttbuljong
  • 5 dl rødvin ung og lett, f.eks Côte du Rhône, pinot noir, etc
  • 1 laurbærblad
  • 1-2 ts tørket timian smakes til
  • havsalt smakes til
  • pepper smakes til

Ved servering

  • frisk timian
  • dampede poteter eller potetmos

Instruksjoner

  • Bacon kuttes i 1 cm brede staver eller strimler på tvers. Kjøttet kuttes i 2-3 cm terninger. Champignon kuttes i skiver eller båter.
  • Ha litt olje i en stekepanne på middels god varme. Stek først bacon til det er fint brunet, ha over i gryten, men la mest mulig av baconfettet ligge igjen. Brun deretter kjøttet, og ha over i gryten. Øk temperaturen til bortimot max, og stek champignon i olivenolje til den er fint brunet, rør jevnlig så den ikke blir svidd, og ha over i gryten.
  • Kutt gulrøtter og løk i passe terninger, og tilsett sammen med knust hvitløk. Sett gryten på middels god varme, dryss over potetmel. La det få steke noen minutter, vend varsomt etpar ganger. 
  • Løs opp tomatpuré i oksekraften, og tilsett sammen med rødvin, laurbærblad og tørket timian. Legg på lokk, kok opp, og la koke noen minutter.
  • Forvarm stekeovnen til 150 grader
  • Sett gryten på en rist i ovnen, og la den stå i ca fire timer, fortsatt med lokk på. Ta ut gryten, væsken skal nå være redusert til en fyldig saus. Hvis du ønsker den litt fyldigere i konsistensen, setter du gryten på platen UTEN lokk på god varme, og lar den koke til den er passe redusert. Hvis du synes sausen er for tykk, kan du spe med litt vann.
  • Smak til med havsalt og pepper

Ved servering

  • Dryss over frisk timian
  • Serveres med dampede poteter eller potetmos til

Del innlegget med andre


4 thoughts on “Boeuf Bourguignon (glutenfri, melkefri)”

  • 5 stjerner
    Fantastisk oppskrift!

    Byttet rødvin med oksefond med rødvin. Og kokos cream oppi sausen for å få en mer avrundet smak. Kommer til å lage dette masse fremover!

    Deilig å ha noen som deler oppskrifter som dette! etter å ha fått diagnose for melk, gluten og egg allergi 🙂

    • Så hyggelig å høre, Joakim 🙂

      Dette er jo gleden med å skrive denne bloggen, å utvikle og dele oppskrifter med andre som også trenger å tilpasse kostholdet for helsens skyld. Det er bare å tråle igjennom arkivet, og prøve ut! I skrivende stund har jeg ca 250 oppskrifter publisert, og alle er glutenfrie og melkefrie. Nå kan jo jeg spise egg, og det inngår i en del av oppskriftene, men de er det bare å styre unna 🙂

      Vennlig hilsen
      Mona

  • 5 stjerner
    Har ikke prøvd den men det skal jeg gjøre – ser veldig god ut, supert at den er glutenfri 🙂

    • Takk for hyggelig tilbakemelding!
      Ja denne franske klassikeren er veldig god, bare pass på å bruke en lett og ung rødvin, som angitt. Alle oppskrifter på bloggen er forøvrig glutenfrie (og melkefrie).

      Vennlig hilsen
      Mona

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating