Potetmos (melkefri)

Potetmos (melkefri)

Potetmos er et godt følge til mange av høstens og vinterens varmende og smakfulle middagsretter. Tidligere ville jeg sagt at enhver god potetmos må inneholde en klatt med smør… Men etter at jeg la om kostholdet for mer enn fire år siden, og blant annet kuttet ut melkeprodukter, har jobben med å utarbeide gode, melkefrie (og glutenfrie) oppskrifter også nådd frem til potetmosen. Etter endel middelmådige resultater (ifølge meg selv i alle fall) hvor jeg har prøvd «melkefrie melketyper», syns jeg at jeg endelig har knekt koden.

I stedet for smørklatten, bruker jeg en miks av extra virgin olivenolje og kokosmelk. Akkurat passe mye av begge deler til at de balanserer hverandre. Men ikke så mye at deres respektive smaker blir fremtredende. I tillegg bruker jeg næringsgjær, som kan kjøpes på helsekostbutikker. Næringsgjær har en litt «osteaktig» smak, som rett og slett høyner smaken på potetmosen. Får du ikke tak i det, så kan det fint utelates.

Resultatet blir en skikkelig god og smakfull potetmos, som passer godt til både kjøtt og fisk. Ungene i heimen gir mosen tommel opp, og vel så det!

Jeg damper potetene før de moses, da bevarer de både smak og næringsinnhold bedre. Jeg kutter dem gjerne i 3-4 cm biter eller terninger, så tar det ikke all verdens tid å få dem skikkelig gjennomdampede og møre.

Gressløk gjør seg veldig godt i potetmos, synes jeg. Frisk eller tørket. Bruk gjerne frisk hakket persille eller andre urter, om du heller vil det.

Potetmos (melkefri)

Matrett Grønnsaker, Tilbehør
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 1,2 kg poteter skrelles
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 4 ss kokosmelk gjerne fra kartong, ristes godt før bruk
  • 1 ss næringsgjær valgfritt, men gir ekstra god smak
  • vann til ønsket konsistens
  • havsalt smakes til
  • pepper smakes til
  • gressløk frisk eller tørket

Instruksjoner

  • Potetene skrelles, kuttes i biter om de er store, og dampes til de er helt møre (ca 25 minutter, kjenn med en skarp kniv)
  • De ferdigdampede potetene moses med stamper
  • Tilsett extra virgin olivenolje, kokosmelk og næringsgjær, og bland godt sammen
  • Spe med vann til ønsket konsistens på mosen, tilsett litt og litt om gangen
  • Smak til med salt og pepper
  • Dryss over gressløk ved servering

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating