Gå tilbake

Hjemmelaget kimchi

Merk at tiden angitt for forberedelse for det meste er ventetid, mens kålen "godgjør" seg i saltet. Fermenteringstiden er omtrentlig, du kan begynne og smake på kimchien etter 10-12 dager, og la den stå til den får "riktig" smak og aroma
Matrett Tilbehør
Nasjonalitet Koreansk
Forberedelse 3 timer
Fermentering 14 dager
Porsjoner 8 porsjoner

Ingredienser

Kinakål

  • 1 stor kinakål
  • 1,5 ss havsalt grovkornet

"Risgrøt"

  • 1,5 dl vann kaldt
  • 15 gr klebrig rismel glutinous rice flour

Eddiklake

  • 1/2 dl eplecidereddik
  • 1/4 dl thai fiskesaus
  • 1,5 ts rårørsukker

Øvrige grønnsaker/krydder

  • 1/2 kinesisk hvitløk evt 2-3 fedd
  • 2 ss frisk ingefær
  • 1-2 ss koreansk chilipulver (flak) mengde etter ønsket styrke

Instruksjoner

  • Vask kinakålen, og kutt den i fire på langs. Fjern den innerste stammen, og kutt i 4-5 cm brede stykker på tvers. Ha kinåkålen i en stor bolle, dryss over salt, og kna godt noen minutter til væsken kommer tydelig ut av kålen. La den stå 2-3 timer dekket med et klede.
  • Ha vann og klebrig rismel i en kasserolle, og kok opp under omrøring. Når den nærmer seg kokepunktet, vil den tykne. Trekk den så til side.
  • Bland sammen eplecidereddik, fiskesaus og rårørsukker. La det stå noen minutter til sukkeret har løst seg opp i den syrlige væsken, rør gjerne etpar ganger underveis.
  • Knus hvitløk og finriv ingefær, og bland sammen med eddiklaken og risgrøten. Tilsett chilipulver/-flak, mengde etter ønsket styrke, og bland sammen.
  • Ventetiden kan brukes til å sørge for skikkelig rengjøring av beholderen som kimchien skal fermenteres i. Dette er viktig for å unngå muggdannelse. Jeg vasker beholderen grundig, og bruker også eddikvann til skylling. Fyll beholderen med vann tilsatt to-tre ss vanlig 7% eddik, og la den stå minst ti minutter. Lokk og eventuelt andre deler (f.eks vektsteiner som legges oppå kimchien for at den skal holde seg under væsken) legges også i eddikvann.
  • Når kinakålen har godgjort seg ferdig, skylles saltet godt av. Smak på kålen, den skal ikke være spesielt salt.
  • Tilsett miksen av "risgrøt", eddiklake og grønnsaker/krydder i kinakålen, og bland godt sammen.
  • Ha kimchien på godt rengjort beholder, og ha på lokk som ikke skrus/festes helt tett. Eventuelt kan du åpne litt opp med jevne mellomrom for å sikre at evt trykk som bygger seg opp under fermenteringen slipper ut.
  • La kimchien stå i romtemperatur og fermentere i 12-14 dager. Smak på den, når den er ferdig har den fått en egen, karakteristisk smak.
  • Når kimchien er ferdig, oppbevares den kaldt i kjøleskap. Den kan holde seg flere uker.