Gå tilbake

Pitabrød av glutenfri surdeig

Matrett Brød & bakst
Porsjoner 10 stykk

Ingredienser

Oppmating av surdeigen (ca 300 gr totalt)

  • 100 gr glutenfri surdeigsstarter
  • 100 gr vann
  • 45-50 gr bokhvetemel
  • 45-50 gr fullkorn rismel

Selve deigen

  • 400 gr vann
  • 20 gr fiberhusk
  • ca 300 gr glutenfri surdeigsstarter  ferdig matet, se over
  • 100 gr bokhvetemel
  • 100 gr rismel fullkorn
  • 100 gr maismel
  • 1,5 ts himalayasalt  evt havsalt

Instruksjoner

Oppmating av surdeigen (se "respektive" ingredienser over)

  • Ha surdeigsstarter, vann, bokhvetemel og rismel i en egen liten bolle, bland sammen, og sett til side så lenge

Selve deigen (se "respektive" ingredienser over)

  • Ha vannet i bollen på kjøkkenmaskinen, og tilsett fiberhusk (gjør det raskt, for det begynner fort å klumpe seg). Kjør godt sammen i 5-10 minutter, til en helt jevn og geleaktig masse.
  • Tilsett surdeigsstarteren (fra oppmating av surdeigen), og kjør sammen i 5-10 minutter til
  • Imens blandes bokhvetemel, rismel, maismel og salt sammen i en bolle
  • Tilsett melblandingen litt og litt, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet. Pass på at alt melet blir skikkelig blandet med fiberhuskmassen.
  • Når alt melet er tilsatt, kjøres deigen sammen på god hastighet i 5-10 minutter til

Heving, utbaking og steking

  • Legg et stykke plastfolie oppå selve deigen i bakebollen, så den ikke skal tørke ut. La deigen stå og heve i 7-8 timer på kjøkkenbenken. Jo lenger en står, desto syrligere smak vil brødet få (på grunn av fermenteringen/gjæringsprosessen)
  • Forvarm stekeovnen til 225 grader, og sett et stekebrett i ovnen så det blir varmt
  • Dryss litt bokhvetemel på kjøkkenbenken, hell deigen oppå melet. Del deigen i 10 like store emner, rull dem til så runde og jevne boller som mulig mellom hendene.
  • Forme ett emne om gangen, gjør det gjerne slik:
    Bruk begge hender og trykk det litt flatt med ene hånden mens det formes rundt med den andre. Dryss på litt bokhvetemel, snu emnet og fortsett å trykke det flatt og forme det rundt, snu igjen og forsett slik å trykke det flatt og jevnt, til det er 1/2-1 cm tykt og ca 12-13 cm i diameter. Ha et lett dryss bokhvetemel på begge sider, og legg til side. Fortsett slik med alle emner.
  • Ta ut den varme stekeplaten, legg på 5 emner. Stekes i 7-8 minutter, til pitabrødene er lett gyldne og poser seg opp. Legg de nystekte pitabrødene på en rist for avkjøling.
  • Legg de siste 5 emnene på stekeplaten, stek i 7-8 minutter, samme prosedyre som sist.