Pitabrød av glutenfri surdeig
Pitabrød er så anvendelige! De er supre både til frokost, lunsj og middag. Fyll med godt pålegg, og bruk dem som alternativ til brød. Fyll med en god salat til lunsj. Lag deg en kebab, bruk dem som hamburgerbrød, fyll med grønnsaker og fisk eller kylling for en lettvinn middag, … Bare fantasien setter grenser. Disse pitabrødene er laget av glutenfri surdeig, og er kjempegode.
Pitabrød stekes på forholdsvis høy varme, og jeg pleier å forvarme selve stekebrettet også. Når deig-emnene legges på varmt stekebrett, vil de få en skikkelig «varme-boost» fra start. Etter noen minutter i ovnen vil du se at de poser seg opp – det er rett og slett luften inni pitabrødene som utvider seg når den blir tilstrekkelig varm. Det er denne effekten som gir det berømte hulrommet som er så typisk for pitabrød, som gjør det enkelt å delvis snitte det opp for å fylle det med godsaker etter ønske. Pitabrødene vil «klappe» sammen igjen etter steking, men luftlommen vil fortsatt være der.
Denne oppskriften gir 10 pitabrød. Jeg steker dem i to omganger, fem om gangen altså. De trenger ikke lange tiden i ovnen, kun 6-8 minutter.
I et eget innlegg kan du lese om hvordan du lager din egen glutenfrie surdeigsstarter fra grunnen av. Det er slett ikke vanskelig, og krever lite innsats. Den trenger stort sett bare noen dagers godgjøring på kjøkkenbenken (normalt 5-7 dager).
Pitabrødene kan fint fryses ned, og tines på 160 grader varmluft i 10-12 minutter.
Pitabrød av glutenfri surdeig
Ingredienser
Oppmating av surdeigen (ca 300 gr totalt)
- 100 gr glutenfri surdeigsstarter
- 100 gr vann
- 45-50 gr bokhvetemel
- 45-50 gr fullkorn rismel
Selve deigen
- 400 gr vann
- 20 gr fiberhusk
- ca 300 gr glutenfri surdeigsstarter ferdig matet, se over
- 100 gr bokhvetemel
- 100 gr rismel fullkorn
- 100 gr maismel
- 1,5 ts himalayasalt evt havsalt
Instruksjoner
Oppmating av surdeigen (se "respektive" ingredienser over)
- Ha surdeigsstarter, vann, bokhvetemel og rismel i en egen liten bolle, bland sammen, og sett til side så lenge
Selve deigen (se "respektive" ingredienser over)
- Ha vannet i bollen på kjøkkenmaskinen, og tilsett fiberhusk (gjør det raskt, for det begynner fort å klumpe seg). Kjør godt sammen i 5-10 minutter, til en helt jevn og geleaktig masse.
- Tilsett surdeigsstarteren (fra oppmating av surdeigen), og kjør sammen i 5-10 minutter til
- Imens blandes bokhvetemel, rismel, maismel og salt sammen i en bolle
- Tilsett melblandingen litt og litt, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet. Pass på at alt melet blir skikkelig blandet med fiberhuskmassen.
- Når alt melet er tilsatt, kjøres deigen sammen på god hastighet i 5-10 minutter til
Heving, utbaking og steking
- Legg et stykke plastfolie oppå selve deigen i bakebollen, så den ikke skal tørke ut. La deigen stå og heve i 7-8 timer på kjøkkenbenken. Jo lenger en står, desto syrligere smak vil brødet få (på grunn av fermenteringen/gjæringsprosessen)
- Forvarm stekeovnen til 225 grader, og sett et stekebrett i ovnen så det blir varmt
- Dryss litt bokhvetemel på kjøkkenbenken, hell deigen oppå melet. Del deigen i 10 like store emner, rull dem til så runde og jevne boller som mulig mellom hendene.
- Forme ett emne om gangen, gjør det gjerne slik: Bruk begge hender og trykk det litt flatt med ene hånden mens det formes rundt med den andre. Dryss på litt bokhvetemel, snu emnet og fortsett å trykke det flatt og forme det rundt, snu igjen og forsett slik å trykke det flatt og jevnt, til det er 1/2-1 cm tykt og ca 12-13 cm i diameter. Ha et lett dryss bokhvetemel på begge sider, og legg til side. Fortsett slik med alle emner.
- Ta ut den varme stekeplaten, legg på 5 emner. Stekes i 7-8 minutter, til pitabrødene er lett gyldne og poser seg opp. Legg de nystekte pitabrødene på en rist for avkjøling.
- Legg de siste 5 emnene på stekeplaten, stek i 7-8 minutter, samme prosedyre som sist.
Skal ikke surdeigen stå 5-6 timer etter oppmating? Jeg har bakt brød med glutenfri surdeigsstarter og de blir kjempegode! Har lyst til å prøve pitabrød og pestosnurrer nå. Har du forsøkt søtbakst med glutenfri surdeig?
Mvh Lise
Hei Lise, takk for spørsmål! Jeg har funnet ut at det fungerer godt å bruke surdeigsstarteren direkte i deigen, og så la selve deigen heve 7-8 timer. Har bakt disse pitabrødene mange ganger med godt resultat 🙂 Har foreløpig ikke prøvd søtbakst med glutenfri surdeig, men det er nok bare tidsspørsmål før også det blir testet. Mvh Mona