Middagsprepping!

Middagsprepping!

Middagsprepping går ut på å forberede middager i forkant, så de kjapt og enkelt kan varmes opp senere. Dette er særlig ideelt når hektiske ukedager står for tur. Enten kan du preppe ferdige middager med alt tilbehør, eller du kan lage opp de ingrediensene som tar lengst tid. Valget er ditt.

Det har blitt mye middagsprepping for egen del i det siste, og søndag er stort sett preppedagen. Det gjør underverker for middagslagingen på travle dager! Jeg synes det er så genialt at jeg gladelig gjør det for dager som ikke er fullt så hektiske også. Det er uansett effektiv tidsbruk, og det enkle er ofte det beste.

Som regel lager jeg opp både kjøtt og fisk, og forbereder mengder som holder til to middager av hver til vår husholdning. Da har jeg plutselig fire middager halvveis tilberedt. Den enkleste varianten jeg gjør er å ovnsbake fiskefileter og kylling. Da kan de enkelt varmes opp og inngå i utallige retter. Det er bare fantasien som setter grenser. Under beskriver jeg nærmere hva jeg gjør. 

Kylling

Når det gjelder kylling, kan du tilberede både lår, klubber og fileter. De pensles med extra virgin olivenolje, saltes og pepres (evt hvitløkspepper), og stekes i ovnen på 190-200 grader i ca en time, til de er helt gjennomstekte.

Etter steking has kyllingen porsjonsvis i oppbevaringsbokser, eller direkte i ildfaste former som den kan varmes opp igjen i. Ikke lag for store porsjoner, kun nok til én ny middag til husholdningen i hver. Dette fordi du helst ikke bør varme opp igjen maten mer enn én gang. Når kyllingen er tilstrekkelig avkjølt, dekkes den til og settes i kjøleskap. Der kan den oppbevares i flere dager.

Kyllingen kan serveres som den er, med poteter, grønnsaker, ris eller (glutenfri) pasta. Ovnsbakte rotgrønnsaker er godt til. La kyllingen inngå i gryteretter eller wok. Eller lag en enkel saus som kyllingen varmes opp igjen i. For eksempel en italiensk saus med basis i hermetiske tomater, olivenolje og gode urter. Alternativt en asiatisk saus med utgangspunkt i kokosmelk og currypasta. Kyllingfilet er også ideell for å deles opp og brukes i supper og salater. Bruk fantasien, og lag det du selv synes er godt og har lyst på.

Fisk

Bruk filet av for eksempel torsk, laks, ørret eller steinbit. Den pensles med extra virgin olivenolje, og drysses med salt og pepper (gjerne sitron- eller hvitløkspepper). Stekes på 160-170 grader i omtrentlig 15-20 grader, avhengig av type og tykkelse, til fisken er akkurat gjennomstekt.

Etter steking has fisken porsjonsvis i oppbevaringsbokser, eller direkte i ildfaste former som den kan varmes opp igjen i. Igjen, ikke lag for store porsjoner, kun nok til én ny middag til husholdningen i hver. Når fisken er tilstrekkelig avkjølt, dekkes den til og settes i kjøleskap, hvor den holder i flere dager.

Gjør som med kyllingen; server fisken som den er, med poteter, grønnsaker, ris eller (glutenfri) pasta. Lagg gjerne en enkel og god saus til. Eller del opp fisken og bruk i gryteretter, wok eller supper. 

Grønnsaker

Selvfølgelig kan du preppe grønnsaker også. Dette er mest hensiktsmessig for grønnsaker med tilberedning som tar lengre tid. Brokkoli og blomkål tar bare 10 minutter å dampe, for eksempel. Men du kan så klart gjøre det også på forhånd, dersom det hjelper deg til å spare verdifulle minutter i en hektisk hverdag, for grønnsakene skal jo også kuttes opp først.

Ovnsbakte rotgrønnsaker er ypperlige for middagsprepping. Jeg sprinkler dem med olivenolje, og de får et dryss havsalt og pepper (gjerne hvitløkspepper, min favoritt). De ovnsbakes på 200-215 grader i 40-50 minutter, til de er møre igjennom og gyldne utenpå. Aubergin og squash trenger omtrentlig 45 minutter i stekeovnen. Om du ovnsbaker løk, kan den lett bli svidd i kantene, så pass på både temperatur og tid.

Dersom du tilbereder ulike grønnsaker sammen, bør du velge grønnsaker som trenger noenlunde samme tid i ovnen.

Alternativt kan du tilberede ulike grønnsaker i ulike ildfaste former, så er det lettere å ta ut formene etter hvert som grønnsakene er ferdige. Skal du tilberede grønnsaker i to høyder i ovnen, bør du bruke varmluftsfunksjon, og justere ned varmen ca 10% siden varmeeffekten er høyere med varmluft. Hvis du i utgangspunktet bruker 200 grader ved over/undervarme, kan du bruke 180 grader ved varmluft.

Del innlegget med andre


2 thoughts on “Middagsprepping!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *