Italiensk bønnesuppe

Italiensk bønnesuppe

Tenk det… Ungene har lagt inn bestilling på bønnesuppe! Jeg ble så gira at jeg snudde meg rundt, surfet litt på nettet for inspirasjon, og komponerte en italiensk bønnesuppe. Oppskriften finner du her. Den er ekstra varmende og god nå når dagene er kalde og mørke.

I oppskriften har jeg brukt tørkede hvite bønner, de er vanlige i det italienske kjøkkenet. Det tar litt tid med bløtlegging og koking, men jeg synes de gir bedre smak og resultat enn hermetiske. Bønnene legges i bløt kvelden før og settes i kjøleskap, da er de klare til koking neste dag. Eventuelt kan du legge dem i bløt om morgenen, og la dem stå på kjøkkenbenken i 7-8 timer. Da er de klare til koking på ettermiddagen.

Merk: Kok bønnene møre i rikelig med kaldt vann FØR de tilsettes i suppen. Hvis du har dem rett i suppen, før de er kokt, kan de nemlig trenge betydelig lenger koketid.

Om du ønsker å lage suppa raskere og likevel vil bruke hermetiske bønner, vil 400 gr tørkede bønner tilsvare omtrentlig 900 gram hermetiske. 

Italiensk bønnesuppe smaker ekstra godt med bacon. Den er også smaksatt med spinat og basilikum, og et deilig dryss ristede pinjekjerner. Fersk spinat gir best resultat, men det går fint med frossen også.

Kjøttfri variant

Suppa kan lages helt kjøttfri. Da dropper du bacon, og bytter ut kjøttkraften med grønnsakskraft.

Italiensk bønnesuppe

Matrett Supper
Nasjonalitet Italiensk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 1 time
Bløtlegging 8 timer
Porsjoner 5 personer

Ingredienser

  • 400 gr hvite bønner tørkede
  • vann rikelig, til bløtlegging og koking
  • 150 gr bacon droppes for vegetarisk suppe
  • 3-4 ss extra virgin olivenolje til steking
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 liter kjøttkraft evt grønnsakskraft for vegetarisk suppe
  • 1 boks hermetiske tomater hakkede
  • 200 gr poteter kokefaste
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket basilikum
  • havsalt evt himalayasalt, smakes til
  • svart pepper
  • 100 gr spinat fersk eller fryst
  • 3-4 ss pinjekjerner ristes i tørr stekepanne
  • frisk basilikum
  • sitronolje evt extra virgin olivenolje

Instruksjoner

Bløtlegging og koking av bønner

  • Ha bønnene i rikelig med kaldt vann, og sett i kjøleskapet natten over. Eventuelt kan de stå fremme på benken i 7-8 timer
  • Etter bløtlegging kokes bønnene i rikelig med nytt, friskt vann til de er helt møre. Det tar ca 40-45 minutter. Når de er ferdigkokte helles kokevannet av, og bønnene settes til side så lenge.

Selve suppa

  • Kutt bacon i 1/2 cm tynne strimler på tvers. Bruk en romslig gryte, stek baconet i extra virgin olivenolje på middels varme til det er gyldent. Rør av og til ved behov.
  • Mens baconet steker, hakkes løk og hvitløk. Tilsett, og la løken steke sammen med baconet til den er blank.
  • Tilsett kraft og hakkede tomater, og kok opp
  • Skrell og kutt potetene i 1 cm terninger, og tilsett sammen med paprikapulver, timian og basilikum. Bland sammen, og la koke i 20-25 minutter, til potetterningene er møre. 
  • Mens suppa koker: Rist pinjekjernene i tørr stekepanne (gjerne non-stick), på god varme til de er fint gyldne. Pass på at de ikke svis, så rør ofte. Sett til side så lenge.
  • Hvis du bruker fersk spinat, hakkes den, og settes til side så lenge
  • Smak til suppa med salt og pepper. Tilsett bønnene, og bland sammen. Tilsett spinaten i siste kokeminutt. Bruker du fryst spinat, kan den trenge etpar minutter ekstra på å bli tint og gjennomvarm i suppa.

Ved servering

  • Dryss ristede pinjekjerner over, pynt med friske basilikumblader, og sprinkle litt sitronolje eller extra virgin olivenolje over

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating