Linsespirer

Linsespirer

Linsespirer er en utrolig enkel måte å dyrke på, hjemme på kjøkkenbenken, og du kan gjøre det året rundt. Det er billig, det går raskt, og spirene er dessuten svært næringsrike.

De har et høyt innhold av C-vitamin og flere B-vitaminer, samt mineraler som jern, fosfor, magnesium, sink og kalsium. De er også rike på proteiner og fiber. Spiringen bidrar til å nøytralisere fytinsyren som naturlig finnes i linser, og gjør at næringsstoffene blir lettere biotilgjengelige (lettere opptakelige i kroppen).

Linsespirer er anvendelige, og kan brukes i salater, som topping på supper og gryteretter, og i middagsretter som alternativ eller tillegg til andre grønnsaker. De har en litt jordaktig smak, gir en god crunch, og de metter godt.

Man kan spire mange forskjellige typer linser, bønner, korn etc, så lenge de er ansett som frø. Små frø vil kortere bløtlegging innledningsvis, større frø trenger lenger tid. Linser er enkle å starte med, så er det bare å prøve seg frem med andre typer.

Hendig utstyr

Det finnes egne spireglass som fås kjøpt. De har netting i lokket som gjør skyllingen til en lek. Dersom du har norgesglass med «delt» lokk (glassplate+metallring som skrus på), så kan du enkelt lage ditt eget spireglass. Det er også mulig å bruke et stort, vanlig hermetikkglass samt en kraftig strikk til å holde nettingen på plass (se forklaring under).

Jeg bruker et slikt norgesglass med todelt lokk, og den videre forklaringen er derfor med utgangspunkt i dette.

Du vil trenge en finmasket netting, som for eksempel en slik «nettingstrømpe» som litt større pakninger med hvitløk ofte selges i. Sjekk at den er stor nok til å dekke glassåpningen og litt til (husk at den er ganske fleksibel og også kan strekkes ut litt).

Klipp av begge ender på nettingen, så du har en sylinder, og klipp deretter opp på langs så du får en firkant. Denne nettingen skal du bruke til å legge på toppen av glassåpningen, og deretter sette på metallringen. Da har du ditt eget enkle spireglass! Med andre ord bruker du nettingen i stedet for glassplaten.

Du trenger også en glassbolle/skål som norgesglasset kan stå opp/ned på skrå i, for avrenning, under spireprosessen.

(Som alternativ til netting kan du også bruke en vanlig finmasket sikt. Da bruker du denne sikten hver gang linsene skal skylles, og lar linsene renne av gjennom sikten.)

Linsespirer
Linsespirer – slik står de underveis i prosessen

Slik gjør du:

Første dag:

  • Jeg anbefaler å la linsene ligge litt i eddikvann først, for å rense dem.
  • Fyll glasset med opptil 1/5 linser, da vil de få nok plass til å «vokse» på.
  • Tilsett ca dobbelt så mye vann, og 1-2 ss vanlig klar eddik 7%.
  • Sett på nettinglokket, la det stå 10-20 minutter, før eddikvannet helles av .
  • Skyll linsene igjennom nettingen med etpar runder kaldt vann.
  • Hell av vannet, og fyll opp igjen med rikelig kaldt friskt vann.
  • La stå på kjøkkenbenken i 8-16 timer, gjerne natten over.

Andre dag: 

  • Hell ut vannet gjennom nettingen (så linsene blir værende i glasset)
  • Skyll linsene godt igjennom nettingen, 3-4 runder med kaldt friskt vann
  • Hell ut vannet, og sett glasset på skrå oppi en glassbolle med åpningen nedover, så overflødig vann kan renne ut
  • Poenget her er at linsene skal holdes fuktige, uten å stå i en vannstand
  • Gjenta skylleprosessen en gang til denne dagen

Tredje-fjerde dag:

  • Gjenta skylleprosessen 2 ganger daglig, som beskrevet over, til linsene begynner å spire
  • Linsespirene vil ta mer og mer plass i glasset ettersom de spirer og vokser
  • Når du ser små bladspirer, er de ferdige

Ferdige linsespirer oppbevares med lokk i kjøleskap. De holder fint noen dager, opp til en uke i alle fall. Jo mer avrente og tørre linsespirene er, jo bedre holdbarhet vil de ha.

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *