Rå bokhvetegrøt med krydder og dadler

Rå bokhvetegrøt med krydder og dadler

Rå bokhvetegrøt med krydder og dadler gir deg en herlig smaksrik start på dagen. Den er proppfull av næring, og den metter godt. Den er smaksatt med Ceylon («ekte») kanel og malt anis. Dadlene står for sødmen, samtidig som de også bidrar med både smak og er næringsrike.

Jeg har blitt helt hekta på rå hel bokhvete, og bruker det også i denne oppskriften. Den er mye mildere og nøytral på smak enn den mørkere, «brente» bokhveten. Når rå hel bokhvete bløtlegges over natten (alternativt minst etpar timer), trenger den bare noen få minutters koking. Du kan finne rå hel bokhvete på velassorterte helsekost- og asiatiske butikker.

Dadler er ikke bare søte på smak, de er også svært næringsrike. De har et høyt innhold av ulike typer polyfenoler, det vil si antioksidanter som beskytter kroppen mot frie radikaler, og har en rekke helsefremmende egenskaper. Dadler inneholder også en rekke mineraler, særlig potassium, magnesium, kopper, mangan og jern. De inneholder også en rekke B-vitaminer, samt vitamin K. Til tross for det høye naturlige sukkerinnholdet, har dadler vist seg å kunne bidra til stabilisering av blodsukkeret. Sannsynligvis fordi de rike på fiber, noe som bidrar til en mer gradvis blodsukkerstigning.

Rå bokhvetegrøt med krydder og dadler passer ekstra godt nå i den kalde mørketiden. Hvis du ønsker, kan du tilsette litt frosne blåbær eller kirsebær når grøten er nykokt. Det gir ekstra god smak og verdifull næring. De tiner fort når de blandes inn i den varme grøten, samtidig som grøten da også blir fortere nedkjølt og spiseklar. Vinn-vinn! Frosne blåbær finnes i frysedisken i stort sett alle matbutikker. Frosne kirsebær finner jeg ofte på velassortert Rema-butikker.

Rå bokhvetegrøt med krydder og dadler

Matrett Frokost
Porsjoner 1 porsjon

Ingredienser

  • 4 ss rå hel bokhvete
  • 3/4 dl kokosmelk
  • 1/2-1 dl vann justeres
  • 1-2 dadler smakes til
  • 2/3 ts Ceylon kanel
  • 2/3 ts malt anis

Tilsetning (valgfritt)

  • frosne blåbær
  • frosne kirsebær

Instruksjoner

  • Rå hel bokhvete legges i kaldt friskt vann kvelden før, og kan stå på kjøkkenbenken til neste dag (evt minimum etpar timer før koking)
  • Ha bløtlagt bokhvete i en kasserolle sammen med resten av ingrediensene. Kok opp, og la småkoke i 4-5 minutter, rør av og til etter behov. Tilsett gjerne 1/2 dl vann først, og tilsett mer dersom den koker for mye inn, eller for ønsket konsistens.
  • Hvis du ønsker, for ekstra smak og næring, kan du blande inn litt frosne blåbær og/eller kirsebær når grøten er nykokt. De vil tine i løpet av få minutter, og bidrar samtidig til å avkjøle grøten.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating