Sticky rice med kokosmelk og mango (dessert)

Sticky rice med kokosmelk og mango (dessert)

Sticky rice med kokosmelk og mango er en klassisk thailandsk dessert. Du har kanskje smakt den om du har vært i Thailand? Eller på thailandsk restaurant? Kombinasjonen av kokosmelk og mango er bare vidunderlig, og risen får en herlig struktur.

«Sticky rice» eller «glutinous rice» er en egen, søt ristype. Den kjøpes på velassorterte asiatiske butikker. Det som kanskje er litt spesielt er at risen skal dampes, ikke kokes. Og før det skal den både bløtlegges og skylles. Merk at det er kun denne ristypen som kan brukes til desserten – ingen annen ris vil gi samme resultat.

Oppskriften kan virke litt omstendelig, men den er egentlig ganske enkel, selv om den har noen «steg».  Merk at desserten er aller best når risen er nylaget. Bruk en god kokosmelk, gjerne økologisk.

Sticky rice med kokosmelk og mango (dessert)

Matrett Kaker, desserter & snacks
Nasjonalitet Asiatisk, Thai
Total tid 1 time
Porsjoner 6 personer

Ingredienser

  • 3 dl sticky rice glutinous rice
  • 1 boks kokosmelk av god kvalitet, helst økologisk
  • 3-4 ss rårørsukker
  • 1/4 ts himalayasalt evt havsalt
  • 1 stor mango
  • sesamfrø ristede, til topping (valgfritt)

Instruksjoner

  • Mål opp risen, og legg den i bløt i kaldt vann ca en time.
  • Når risen er ferdig bløtlagt, skylles den godt i kaldt vann før den skal dampes. Bruk en sikt som har små nok hull til at ikke risen faller igjennom, den er også hendig å dampe risen i etterpå.
  • Ha vann i en kasserolle som har plass til sikten. Bruk nok vann til at kasserollen ikke tørrkoker, men ikke så mye at risen får kontakt med vannet. Sett sikten med risen oppå kasserollen. Legg et kjøkkenhåndkle over før lokket legges på - da vil dampen holde seg mest mulig i kasserollen, se bildet over.
    Sticky rice
  • Kok opp og la risen få dampe i 20-25 minutter, til den er gjennomkokt og uten noen hard kjerne inni riskornene. Prøvesmak på risen etter ca 20 minutter, for å sjekke om den trenger noen minutter ekstra.
  • Mens risen damper, lages kokossausen. Ha kokosmelk i en kasserolle, tilsett 3 ss sukker og salt. Varm opp på moderat varme, rør sammen til alt har løst seg opp. Den skal ikke koke! Smak eventuelt til med litt mer sukker om ønskelig. Sett til side så lenge.
  • Når risen er ferdig dampet, has den over i en romslig bolle. Risen er nå veldig klebrig, og det skal den også være. Hell over kokossausen, og bland sammen med en sleiv. Dekk med lokk, og la risen stå og trekke inn kokossausen i ca 30 minutter.
  • Skrell mangoen, og sett den med smalsiden ned på skjærefjølen. Skjær vertikalt ned langs den flate steinen, ca 1-1,5 cm til siden for "midtstripen" av mangoen, dersom du treffer på steinen, flytter du bare knivbladet en anelse ut til du kun skjærer gjennom rent fruktkjøtt. Skjær gjennom på motsatt side av steinen, og du har nå to halvdeler mango, som kan snittes i tynne skiver, se bildet over. Skav av resten av mangokjøttet som sitter rundt steinen, så får du med alt. Dette blir ikke like "pent", men det smaker like godt…
  • Om ønskelig kan du tørriste litt sesamfrø i en stekepanne.
  • Server sticky rice med skivet mango til, eventuelt med et dryss ristede sesamfrø.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating