Bokhvetegrøt med blåbær
Bokhvete er et godt, glutenfritt alternativ til tradisjonelle kornprodukter. Bortsett fra navnet har det ingenting med hvete som sådan å gjøre. Bokhvete er en urt, og det er frøene på planten vi spiser. Bokhvete finnes som hele korn, gryn, og finmalt mel, og er derfor svært anvendelig. Her har jeg laget en deilig bokhvetegrøt med blåbær, med utgangspunkt i hel bokhvete. Den er smaksatt med ekte kanel og vaniljepulver, og er søtet med akasiehonning. Bruk lønnesirup for vegansk variant.
Hel bokhvete har god tekstur og lett tyggemotstand, og er allsidig. Den egner seg godt til både grøt, som i denne oppskriften, men er også ypperlig som alternativ til ris og pasta. Prøv for eksempel Varm bokhvetesalat med italienske smaker som tilbehør til middagen.
Oppskriften under er til én person. Mengden virker kanskje ikke så stor, men grøten er ganske mektig på grunn av kokosmelken.
Ønsker du tips til en annen, snopete grøtvariant med bokhvete? Prøv Bokhvetegrøt med kakao og krydder, laget med bokhvetegryn. Den er som en mellomting mellom grøt og dessert, den smaker godt, samtidig som den er proppet med gode næringsstoffer.
Bokhvetegrøt med blåbær
Ingredienser
- 60 gr bokhvete hel
- 2 dl vann kaldt
- 1 dl kremet kokosmelk kartongen ristes godt først
- 1/2 ts ekte kanel
- 1/4 ts vaniljepulver evt vaniljeekstrakt
- 1 fingerklype himalayasalt evt havsalt
- 2-3 ts akasiehonning evt lønnesirup, smakes til
- 1 håndfull blåbær gjerne fryste
Instruksjoner
- Ha bokhvetekorn, vann, kokosmelk, kanel, vaniljepulver og himalayasalt i en kasserolle. Kok opp, og la koke på middels varme i 15 minutter, til bokhvetekornene er gjennomkokte. Rør av og til etter behov.
- Smak til med akasiehonning (evt lønnesirup). Rør inn blåbær, og nyt.