Eddik – miljøvennlig og billig rengjøring!

Eddik – miljøvennlig og billig rengjøring!

Visste du at en helt vanlig 7% eddik er både effektiv og allsidig til rengjøring? Den har et høyt syrenivå (eddiksyre), og tar knekken på det meste av uønskede bakterier og mugg, fjerner vond lukt og løser opp fett.

Å bruke eddik til rengjøring er et gammelt triks, og fortjener en stjerne. Faktisk så trenger du ikke x antall forskjellige rengjøringsprodukter med tvilsomme kjemikalier i… En flaske helt vanlig eddik dekker de fleste rengjøringsbehov, både på kjøkkenet, badet og ellers i huset. Miljøvennlig og effektiv, som verken forringer inneklima, naturen eller havet. Billig er den også.

Det er lenge siden jeg kjøpte Jif, Zalo og tilsvarende rengjøringsprodukter. Der hvor jeg ikke anvender eddik, bruker jeg produkter som enten er svanemerkede, eller på annet vis er dokumentert fri for miljøskadelige stoffer.

Visste du forresten at den klassiske Zalo Ultra anno 2019 er klassifisert som et kjemikalieprodukt? Les på etiketten, så vil du se følgende advarsel: «Skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann». Så er det lov å håpe at innholdet i Norges mest solgte oppvaskmiddel blir endret snarest, til en mer miljøvennlig og aller helst svanemerket utgave…

Her er de viktigste kjøkken- og matrelaterte områdene hvor jeg bruker eddik – og forøvrig er bruksområdene langt flere:

Vasking av frukt og bær

Glimrende til å vaske frukt, bær og grønnsaker med. Jeg gjør dette med blant annet blåbær, jordbær, druer og cherrytomater. De får også lenger holdbarhet, fordi vasking med eddikvann hindrer muggdannelse.

Fyll en bolle med kaldt vann, og tilsett 1-2 ss eddik. Legg i frukten/bærene, og la det ligge i 5-10 minutter. Skyll med rent, kaldt vann etterpå.

Kjøkkenrengjøring

Bruk eddikvann til å vaske kjøkkenbenken og andre overflater med. 1-2 ss eddik pr liter vann. Tørk av med en tørr klut etterpå.

Merk: Ikke bruk eddik på marmor! Og vær forsiktig med bruken på andre steinflater, særlig om de er ubehandlede. Syren kan potensielt gi etseskader og gjøre steinen porøs.

Kjøleskapet, koketoppen og søppelbøtta vaskes gjerne med litt mer konsentert eddikvann. Jeg gjør det enkelt, og bruker som regel en fuktig klut tilsatt en dæsj eddik (1-2 ss).

Desinfisering

Eddikvann er glimrende til å desinfisere glass som skal brukes til syltetøy, fermentering, etc. Dette vil hindre muggdannelse.

Fyll glasset med eddikvann til randen, og la det stå i 15-20 minutter. Du kan med fordel sette lokket på, og sette glasset opp-ned. Så blir innsien på lokket også desinfisert.

Øvrig bruk

På nettet vil du finne mange gode tips til bruk av eddik. Du finner også info om områder hvor du bør være forsiktig med bruken.

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *