Glutenfrie knekkebrød
Denne oppskriften på glutenfrie knekkebrød er bare fantastisk god! Knekkebrødene blir herlig sprø, med deilige og velgjørende kjerner og frø, og lett smaksatt med rosmarin. Og de er enkle å lage.
Trikset er å kjevle ut deigen mellom bakepapir (nederst) og plastfolie (øverst). Da blir jobben ganske enkel. Kjevle så tynn og jevn leiv som mulig, da blir knekkebrødene aller best.
Knekkebrødene stekes i to omganger. Først på 160 grader varmluft for å bli lett gyldne. Deretter kuttes leiven i passe store porsjonsruter, jeg deler den i 16. De stekes videre på 100 grader varmluft til de blir skikkelig tørre og sprø. Da er det greit å ha dem på en rist, så den varme luften slipper lettere til for å tørke knekkebrødene. Du kan med fordel snu knekkebrødene underveis også, da går tørkingen raskere.
Jeg synes knekkebrødene blir kjempegode med rosmarin. Alternativt kan du også bruke timian, basilikum, eller andre urter etter ønske. Eller hva med kanel? Om du ikke ønsker noe ekstra smak på dem, kan du bare droppe urter og krydder.
Glutenfritt knekkebrød
Ingredienser
- 2 dl vann kaldt, kokes opp
- 50 gr gresskarkjerner
- 50 gr solsikkekjerner
- 50 gr linfrø
- 50 gr sesamfrø
- 50 gr bokhvetemel
- 1 ts fiberhusk
- 1 ts rosmarin
- 1 ts havsalt evt himalayasalt
- 2 ss extra virgin olivenolje
Instruksjoner
- Kok opp vannet
- Forvarm stekeovnen til 160 grader varmluft
- Ha gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, bokhvetemel, fiberhusk, rosmarin og salt i en bolle, og bland sammen
- Tilsett kokende vann og extra virgin olivenolje, bland sammen til en jevn deig. La den stå i 5-10 minutter for avkjøling
- Legg et ark bakepapir på kjøkkenbenken, og ha deigen oppå. Legg et ca 30 cm langt stykke plastfolie oppå deigen (så deigen ligger imellom når den kjevles). Kjevle ut til en så tynn og jevn deig som mulig. Plastfolien trenger ikke dekke hele deigen på en gang, den kan fint "flyttes rundt" på leiven etter hvor du skal kjevle…
- Finn frem en stekeplate, og flytt bakepapiret med leiven forsiktig over på stekeplaten
- Stekes først i ca 20 minutter, til kantene på knekkebrødet begynner å bli gyldne. Ta ut stekeplaten, og skru ned temperaturen til 100 grader varmluft.
- Skjær leiven i passe store porsjonsstykker med pizzahjul eller en skarp kniv, jeg foretrekker 16 stykker
- Flytt bakepapiret med leiven over på en rist, og sett i ovnen på den lavere varmen. Sett gjerne en tresleiv i døren på stekeovnen, så fuktighet kan slippe ut. Stekes i 60-90 minutter, til knekkebrødene er skikkelig tørre og sprø. Du kan med fordel snu dem en gang underveis, da går tørkingen raskere.