Glutenfrie rundstykker

Glutenfrie rundstykker

Har du lyst på glutenfrie rundstykker som er både sunne og smaker godt? Disse rundstykkene er bakt med gari, den vestafrikanske varianten av cassavamel (fra cassavaroten). Melet har litt struktur med «tydelige» fibre. Gari finnes i ulike malingsgrader, og jeg har brukt en finere variant. Gari finner du hos innvandrerbutikker.

Rundstykkene inneholder også mandelmel, egg som bindemiddel, og er smaksatt med timian og sesamfrø.

Gari er stivelsesrikt, men har samtidig et høyt innhold av velgjørende fiber, og moderat innhold av mineraler og vitaminer. Mandler er rike på gode fettsyrer og viktige mineraler. Egg er blant de ernæringsmessig mest komplette råvarene som finnes – det inneholder alle essensielle aminosyrer, vitaminer og mineraler, og høykvalitets proteiner.

Summa summarum: Rundstykkene gir god metthetsfølelse, samtidig som de gir mye bra næring til kroppen din.

Merk at rundstykkene ikke hever seg nevneverdig under stekingen. Derfor; lag dem omtrent så store som du ønsker at de ferdigstekte rundstykkene skal være. Merk også at de kan virke litt «fuktige» inni når de er ferdig stekt, men de er ikke rå av den grunn!

Glutenfrie rundstykker

Matrett Brød & bakst
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Total tid 45 minutter
Porsjoner 12 rundstykker

Ingredienser

  • 4,5 dl vann kaldt
  • 1,5 dl extra virgin olivenolje
  • 300 gr gari finmalt type
  • 100 gr mandelmel
  • 2 ts himalayasalt evt havsalt
  • 2 ts tørket timian
  • 1/2 ts hvitløkspulver
  • 4 egg spar ca 2 ss pisket egg til pensling
  • sesamfrø til dryss

Instruksjoner

  • Kok opp vannet, og tilsett extra virgin olivenolje
  • Bland sammen garimel, mandelmel, himalayasalt, timian og hvitløkspulver en bakebolle
  • Tilsett den varme væsken i melblandingen, og bland godt sammen til en jevn deig. La den stå og godgjøre seg i 10-15 minutter, så trekker melet til seg væsken.
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Pisk eggene i en skål. Tilsett nesten alt av de piskede eggene i deigen, men la det være igjen ca 2 spiseskjeer egg til pensling. Bland godt sammen til en jevn deig.
  • Legg bakepapir på en stekeplate. Form runde, jevnt store boller mellom hendene, kna dem gjerne litt mellom hendene så blir de litt smidige. Trykk dem litt flate, ca 3-4 cm høye, og legg dem på stekeplaten. Merk at rundstykkene ikke hever seg særlig under steking - form dem derfor omtrent så store som du ønsker de skal være når de er ferdig stekt. Pensle med egg, og dryss litt sesamfrø over.
  • Stekes på nest nederste rille i ca 30-40 minutter, til de er lett gyldne
  • Avkjøles på rist

Notater

Rundstykkene er aller best når de er nystekte. Frys ned det du ikke trenger samme dag. De tines i stekeovnen på 160 grader varmluft i ca 15 minutter.
Hvis du ikke kan spise gluten/hvete, og er bedt på besøk til noen der du vet det serveres brødmat, så ta veldig gjerne med noen av disse!
I stedet for timian kan du også bruke tørket basilikum eller rosmarin
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating