Hjemmelaget sennep
Hjemmelaget sennep altså… Hadde jeg visst hvor utrolig enkelt det er å lage selv, hadde jeg startet med det for lenge siden! Men nå vet jeg i alle fall bedre, og her er en helt grunnleggende oppskrift uten noen smakstilsetninger.
Alt du trenger å gjøre er å bløtlegge sennepsfrøene i eplecidereddik og vann en dag eller to. Deretter tilsette honning og litt salt, og kjøre sammen i food processor til en fyldig sennep. Da trenger den bare ytterligere en dag eller to i kjøleskap for å «sette» og godgjøre seg, så er den klar til servering.
Her har jeg brukt gule sennepsfrø, men det er også ganske vanlig å bruke en miks av gule og brune sennepsfrø. De gule sies å være mildere enn de brune, selv om også denne sennepen har litt «sting» i seg. Du bruker det du føler for eller får tak i. Om du synes sennepen blir for sterk, kan den balanseres med litt ekstra honning.
Når jeg bruker honning i matlaging, bruker jeg som regel akasiehonning, fordi den er så mild og nøytral på smak. Det har jeg også brukt i denne oppskriften. Du kan alternativt prøve andre typer honning om du ønsker, for en litt annen smakskarakter på sennepen.
Hjemmelaget sennep kan holde seg i flere måneder tildekket i kjøleskap.
Hjemmelaget sennep
Ingredienser
- 30 gr sennepsfrø gule, brune, eller miks
- 60 gr eplecidereddik
- 40 gr vann
- 1 ss akasiehonning smakes til
- 1/4 ts havsalt
Instruksjoner
- Bland sammen sennepsfrø, eplecidereddik og vann i en ren skål, og dekk med f.eks plastfolie
- La stå på kjøkkenbenken i 1-2 dager
- Bland inn akasiehonning og havsalt
- Ha i en food processor, og kjør i 30-60 sekunder
- Hell over på et sterilt glass med lokk, og sett i kjøleskap i 1-2 dager før du smaker på den, smakes evt til med mer akasiehonning om ønskelig