Herlig hønsefrikassé med asiatisk vri
Takk og pris for forbrukermakten – den har fått høna tilbake i butikkene. Hønsekjøtt er en fabelaktig ressurs som hører hjemme på middagsbordet, ikke på søppeldynga! Og ikke minst er det en rimelig råvare med lange mattradisjoner. Her har du min alternative oppskrift på herlig hønsefrikassé med asiatisk vri. Norsk tradisjonskost møter Østen!
Denne oppskriften er laget med kokosmelk i stedet for fløte, og grønne erter i stedet for sellerirot. Og hvetemel er byttet ut med maisenna. Så den er helt fri for både melkeprodukter og hvete/gluten. Sausen er smaksatt med karri, som rett og slett er nydelig til hønsekjøtt. Frikasséen får et dryss frisk koriander ved servering.
Høns kan variere endel i størrelse. De jeg brukte i denne oppskriften veide ca 1 kg pr stykk, så til denne oppskriften brukte jeg to høns.
Høns vil du som regel finne i frysedisken. Dersom du ikke finner tak i, gjelder det å etterspørre. For råvaren finnes, og serviceinnstilte butikker vil jo helst ha fornøyde kunder…
Tips: Når du koker hønene, skal du nesten dekke dem med vann, jeg bruker omtrentlig 3 liter. Dette vannet som hønene kokes i, blir til deilig hønsekraft som du bruker i oppskriften videre. Totalt vil du trenge 1,5 liter kraft, og når du er ferdig å koke hønene, vil du typisk ha mer kraft enn dette. Mens kjøttet kjøles av og plukkes/deles opp, lar du derfor kraften fosskoke uten lokk. Da reduseres og konsentreres den, og blir desto bedre og mer fyldig på smak. Kok inn kraften til du har 1,5 liter. Hvis den kokes inn mer enn dette, gjør det ingenting! Da er det bare å spe med vann til du har 1,5 liter igjen.
Herlig hønsefrikassé med asiatisk vri
Ingredienser
Koking av høne / hønsekraft
- Ca 2 kg høns
- Ca 3 liter vann kaldt
Hønsefrikassé
- 15 dl hønsekraft fra hønsekokingen (se over)
- 1 boks kokosmelk 4 dl
- 1 dl vann kaldt
- 4 ss maisenna evt potetmel
- 600 gr gulrot
- 300 gr grønne erter
- 3 medium løk
- 1 stor purre
- Ca 3 ts karripulver smakes til
- Ca 3 ts himalayasalt evt havsalt, smakes til
- pepper smakes til
- 2-3 ss extra virgin olivenolje
- frisk koriander ved servering
Instruksjoner
- Hønsene has i en romslig gryte, og dekkes så vidt med kaldt vann. La dem så vidt koke under lokk i 2-3 timer, til kjøttet enkelt slipper beina.
- Ta hønsene ut av kraften og la dem avkjøles tilstrekkelig til å kunne ta i dem. Løsne gjerne beina og brystfileten fra skroget med kniv og gaffel så avkjølingen går raskere.
- Mens kjøttet avkjøles og deles opp, lar du kraften koke inn på god varme uten lokk. Kok inn til du har 1,5 liter kraft. Om den kokes inn mer enn dette, er det bare å spe den igjen med kaldt vann til riktig mengde.
- Riv hønsekjøttet i passe strimler / "bitestørrelse" med fingrene, eller kutt med kniv
- Gulrot kuttes i 1 cm tykke skiver. Løk kuttes i grove terninger. Snitt purren i to på langs, vask den godt da den kan inneholde sand, og kutt i 1 cm tykke ringer.
- Ha hønsekraften i gryten sammen med kokosmelk. Rør ut maisenna (evt potetmel) i 1 dl kaldt vann, og tilsett. Bland sammen, og kok opp.
- Tilsett hønsekjøttet, kuttede gulrøtter, løk, purre og erter. La det koke 10-12 minutter, til grønnsakene er passe møre. Rør en gang eller to underveis.
- Smak til med karripulver, salt og pepper. Sprinkle over litt extra virgin olivenolje, og bland sammen.
- Serveres med grovhakket frisk koriander