Hvit saus (melkefri, glutenfri)

Hvit saus (melkefri, glutenfri)

Jeg har alltid vært et «saus-menneske»! En god saus kan heve mangt et måltid. Men å lage saus helt uten melkeprodukter og gluten kan være en utfordring, i alle fall hvis du ønsker at sausen skal smake bra i tillegg. Jeg har særlig savnet hvit saus, og har ikke spist det i løpet av de snart fire årene jeg har fulgt et gluten- og melkefritt kosthold…

Men basert på erfaring fra disse årene med «annerledes» matlaging har jeg endelig laget en hvit saus som gikk «rett hjem» hos store og små her i huset. Niåringen likte den så godt at hun åt den med skje!

Sausen er basert på kokosmelk, men den er såpass spedd ut og «kamuflert» med andre smaker at kokosen knapt merkes. I denne basisoppskriften bruker jeg kyllingbuljong – den er tilstrekkelig mild på smak, samt den inneholder karri, så den funker endatil godt til fisk. Alternativt kan du bruke grønnsaksbuljong. Sitronolje vil bidra til å runde av smaken, og gir dessuten en kjærkommen friskhet. Sausen er spedd med maisenna, som tilsettes kald væske, før koking altså.

Som med annen hvit saus kan denne varieres på mange måter, til å kunne passe til ulike retter og ønsker.

Variasjoner av hvit saus:

  • Klassisk hvit saus: Smak til med litt revet muskatnøtt
  • «Ostesaus»: Smak til med næringsgjær (fås kjøpt på helsekost)
  • Bechamel-saus (til lasagne f.eks): Smak til med næringsgjær og litt revet muskatnøtt
  • Karrisaus: Smak til med karripulver
  • Dillsaus: Smak til med frisk eller tørket dill
  • Urtesaus: Tilsett urter etter ønske
  • Hvitvinssaus: Bytt ut noe av vannet med hvitvin (f.eks halvparten)
  • Sitronsaus: Smak til med sitronsaft

Hvit saus (melkefri, glutenfri)

Matrett Sauser
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

Basisoppskrift

  • 2 dl vann
  • 1 ss maisenna
  • 1,5 dl kokosmelk
  • 1 terning kyllingbuljong evt grønnsaksbuljong
  • 1-2 ss sitronolje smakes til
  • havsalt evt himalayasalt, smakes til
  • pepper smakes til

Smakstilsetninger – variasjoner

  • næringsgjær har en osteaktig smak, for bechamelsaus / ostesaus
  • revet muskatnøtt for klassisk hvit saus
  • karripulver for karrisaus
  • frisk eller tørket dill for dillsaus
  • urter etter ønske for urtesaus
  • hvitvin for hvitvinssaus
  • sitron for sitronsaus

Instruksjoner

  • Rør ut maisenna i kaldt vann. Jo rausere skje med maisenna, jo tykkere vil sausen bli. Jeg bruker gjerne en spiseskje med bittelitt haug på… Du kan alltids spe sausen etterpå om den blir for tykk.
  • Ha maisennavann og kokosmelk i en kasserolle, tilsett buljong, og kok opp. Når sausen koker, tykner den, spe med litt mer vann om det trengs. Eventuelt kan den kokes inn om den er for tynn.
  • Smak til med salt og pepper, og la sausen koke etpar minutter
  • Smak til med sitronolje, og eventuelle andre krydder, urter eller smakstilsetninger etter ønske
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating