Søtpotetchips

Søtpotetchips

Søtpotetchips er skikkelig godt både som snacks og som tilbehør til middag. Hvis du ønsker å lage dem selv, med bra resultat, er det noen gode tips som er verdt å følge. Denne oppskriften baserer seg på ovnsbaking, fordi det er sunnere enn fritering. Det fordrer litt tid og arbeidsinnsats, men da blir du også kronet med herlige, hjemmelagde og næringsrike søtpotetchips.

Den store utfordringen med søtpotetchips er å få dem sprø. Det er viktig at søtpotetene kuttes i tilstrekkelig tynne strimler. Er de for tykke, vil de ende med å bli myke og «kokte». Og de må heller ikke ligge oppå hverandre, men ligge i ett lag og helst med litt «luft» i mellom. Ergo kan det være lurt å fordele dem på to stekebrett, og steke i to høyder med varmluft. Og de må vendes underveis, fordi de brunes på undersiden når de ligger på stekebrettet. Ett godt tips til er å drysse et tynt lag maisenna på, det fremmer sprøhet.

Dessuten må varmen være passe høy så de blir tilstrekkelig brunet – ikke så høy at de blir svidd, men heller ikke så lav at de blir kokt. Dette kan være en liten utfordring, rett og slett fordi søtpotetchipsene typisk trenger forskjellig tid for å bli ferdige. Noen blir fort mørke på endene, mens andre trenger lenger tid på å bli gyldne og sprø. Så det kan være fornuftig å ta ut chipsene av ovnen etter hvert som du ser de blir ferdige. Jeg har testet flere ganger med ulike temperaturer, og funnet at 180 grader varmluft gir et best mulig resultat, når alle disse faktorene veies opp mot hverandre.

Oppskriften under er beregnet som tilbehør til middag. Hvis du kun ønsker å lage en mindre porsjon, halverer du bare oppskriften.

Oppsummering – tips for vellykkede søtpotetchips:

  • Søtpotetene kuttes i tynne staver, ca 7-8 millimeter tykkelse
  • Søtpotet-stavene drysses med et tynt lag maisenna – det bidrar til å gjøre chipsene sprø
  • Søtpotet-stavene må ovnsbakes i ett lag med litt «luft» imellom – de kan ikke ligge oppå hverandre
  • Ergo er det lurt å bruke to stekebrett når du skal lage til flere personer, og benytte varmluftsfunksjon

Søtpotetchips

Matrett Snacks, Tilbehør
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 8-900 gr søtpotet
  • 1 ss maisenna
  • Ca 4 ss extra virgin olivenolje
  • himalayasalt evt havsalt

Instruksjoner

  • Stekeovnen forvarmes til 180 grader varmluft
  • Søtpotetene skrelles, og kuttes i tynne staver, ca 6-8 mm tykke
  • Finn frem to stekebrett og legg på bakepapir, fordel søtpotetstavene noenlunde likt på brettene
  • Dryss et tynt lag maisenna over søtpotetstavene, ca 1/2 ss pr brett. TIPS: Ha maisennaen i en sikt og dryss over, da er det lettere å få et tynt lag. Bland godt sammen med hendene, og gni maisenna som er synlig utover søtpotetstavene, så det er jevnt fordelt.
  • Sprinkle olivenolje over, ca 2 ss på hvert brett, og bland sammen
  • Dryss over salt
  • Stekes i to høyder, først i ca 30 minutter, til de er fint gyldne på undersiden
  • Ta ut ett brett av gangen, og vend om på søtpotet-chipsene, bruk stekespade eller stekepinsett, evt begge deler
  • Stek videre i 15-25 minutter, eller til de er gyldne og sprø. Plukk gjerne ut søtpotetchipsene etter hvert som de blir ferdige, så de ikke blir for mye svidd
  • Du vil kanskje oppleve at det er noen igjen til slutt som fortsatt er myke, når de fleste andre er ferdige. De siste "etternølerne" kan gjerne få fem minutter ekstra i ovnen…
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating