Ponzumarinert laks

Ponzumarinert laks

Jeg har en enkel og god oppskrift på ponzusaus her på bloggen, der kan du også lese mer om hva denne japanske sausen er og kan brukes til. Syren i ponzusaus kan brukes til å marinere fisk. Ponzumarinert laks er veldig godt, og passer perfekt som forrett, eller når du lager sushi hjemme. Når du lager ponzumarinert laks til sushi, kan du gjerne servere sushiris til (se linken).

Faktisk, hvis du lar sashimiskiver ligge i sausen noen minutter, vil den bli «kokt». Det som skjer, er en slags kjemisk kokeprosess, hvor syren endrer proteinene i fiskekjøttet. I kokkeverden kalles dette ceviche, altså fisk og sjømat som «kokes» ved hjelp av syre, uten bruk av varme.

Fisken bør ikke ligge for lenge i syren, da kan du risikere at den blir «overkokt». Den skal bli lett «hvitaktig» i overflaten (som om den er litt kokt), men ellers være rå inni.

Det er viktig å bruke skikkelig fersk fisk av sashimikvalitet (for eksempel Salma eller lignende). Ved slik kjemisk koking med syre vil ikke eventuelle uønskede bakterier bli ødelagt slik som ved varmebehandling. Vær derfor også ekstra påpasselig med god håndhygiene når du håndterer fisken.

Du trenger følgende:

  • Ponzusaus (følg link for oppskrift), en porsjon rekker til 4-600 gr fisk
  • Laksefilet av sashimikvalitet

Fremgangsmåte:

  • Vask hendene godt før du starter med laksen, for god hygiene
  • Laksefileten kuttes i ca 1/2 cm tykke skiver, og legges på et fat
  • Bruk en skje, rør sammen ponzusausen, og hell over fisken (som på bildet)
  • La det stå og marinere 5-10 minutter før servering

Så er det bare å si vel bekomme – og nyt!

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *