Ponzusaus på enkelt vis

Ponzusaus på enkelt vis

I sushiverdenen er ponzusaus mer eller mindre obligatorisk tilbehør til sashimi. Sashimi er skårne skiver av rå fisk, i en størrelse som tilsvarer en munnfull, og omtrentlig 0,5-1 cm tykke. Ponzusaus brukes som en slags tyntflytende dipp til å dyppe sashimi-stykkene i.

Ponzusaus er en tradisjonell, sitrusbasert saus i det japanske kjøkken, hvor den brukes som kondiment eller en slags vinaigrette til mange retter. Ikke bare til sushi altså. Den brukes både til fisk, sjømat og kjøtt, og gjerne også til nudler.

Det finnes nok mange ulike oppskrifter på ponzusaus. Som regel inneholder den soyasaus som basis, og er tilsatt syre, for eksempel juice fra yuzu (en type sitrusfrukt) og riseddik. Sødme får den typisk fra mirin (en type japansk søt risvin), eller sukker.

Dette er min versjon av ponzusaus, med ingredienser som er enkle å få tak i her til lands. Jeg tilsetter sesamfrø, og aller best blir frøene om de tørristes i stekepanne først. Finhakket frisk koriander er ekstra godt i, og jeg foretrekker å bruke brunt sukker fremfor hvitt.

Hvis du ønsker tips til å lage sushien selv, anbefaler jeg blogginnlegget Hjemmelaget sushi på enkleste vis!

Ponzusaus på enkelt vis

Matrett Sauser, Tilbehør
Nasjonalitet Asiatisk

Ingredienser

  • 1/2 lime saften
  • 2 ss riseddik
  • 2 ss soyasaus glutenfri
  • 1/2-1 ts brunt sukker
  • 1 ts sesamfrø helst ristet
  • 1 håndfull frisk koriander

Instruksjoner

  • Ha limesaft og brunt sukker i en skål, rør sammen til sukkeret har løst seg opp
  • Hvis ønskelig, kan sesamfrøene tørristes i stekepanne
  • Tilsett riseddik, soyasaus, sesamfrø og finhakket koriander i skålen, og bland sammen
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating