Koreansk barbeque

Koreansk barbeque

Koreansk barbeque er en fest av et måltid, med mengder av gode smaker. Tradisjonelt har man en bordgrill som man sitter rundt, så grilles maten underveis mens man spiser. Grillingen blir liksom en integrert del av måltidet.

Det finnes egne barbequegriller, men du kan fint bruke en helt vanlig bordgrill, eller raclettegrill om du har en slik stående. Og har du ikke bordgrill av noe slag, så kan du bare steke opp kjøtt, sjømat, sopp og ønskede grønnsaker på koketoppen. Så har du alle rettene og sauser / tilbehør i hver sine serveringsskåler, så kan hver og en forsyne seg med det man selv ønsker.

På bildet øverst ser du en typisk tallerken med koreansk barbeque hjemme hos oss (fra øverst og med klokken): Storfe entrecote, kylling lårfilet, hjemmelaget koreansk vårløksalat, kokt ris, kongeøsterssopp, kimchi (ferdigkjøpt for anledningen), stekt løk (gul og rød), og i midten hjemmelaget koreansk misobønnedipp (ssamjang). Sesamolje med salt er sprinklet over kjøttet og kyllingen.

Følgende grilles eller stekes

  • Kjøtt, kylling eller sjømat
  • Ulike typer fersk sopp – shitake, kongeøsters, portobello, sjampinjong, aroma, etc…
  • Løk (gul eller rød) kuttet i ringer eller smale båter
  • Evt andre grønnsaker etter ønske

Kjøtt kan gjerne være storfe entrecote eller biff. Kylling kan være lårfilet eller brystfilet. Sjømat kan være scampi eller fisk.

Klassisk tilbehør til koreansk barbeque

Tilbehøret lages gjerne på forhånd, før grilling/steking. Merk at du MÅ ikke lage alt dette! Men som minimum bør det serveres ris til. Ellers velger du det som frister, ut fra hva du har tilgjengelig (eller får tak i) av ingredienser:

  • Kokt ris
  • Kimchi
  • Ssamjang
  • Syltet løk på koreansk vis
  • Vårløksalat
  • Sesamolje med flaksalt/havsalt

Noen har også salatblader til å pakke små mengder av maten i. Spises som små eller mellomstore munnfuller.

Under finner du tips til og oppskrifter på noe av det klassiske tilbehøret til koreansk barbeque.

Kimchi

Det tar tid å lage kimchi selv, det kan ta mange dager siden den skal fermenteres. Alternativt kan du kjøpe kimchi på asiatiske forretninger for anledningen. Hvis du likevel ønsker å lage i forkant, kan du sjekke oppskriften min på Hjemmelaget kimchi.

Koreansk misodipp (Ssamjang)

Ssamjang er en klassisk koreansk dipp/saus basert på misopasta, og et must til koreansk barbeque. Du finner misopasta på asiatiske butikker. NB! Sjekk ingredienslisten, de kan inneholde hvete, men det finnes glutenfrie merker/varianter.

Merk at misopasta kan inneholde mye salt. Jeg tilsetter derfor finhakket eple for å mildne/balansere saltsmaken. Her er min enkle oppskrift på ssamjang:

Ingredienser:

  • 70-80 gr misopasta, hvit eller rød (glutenfri)
  • 1 ss sesamolje, smakes til
  • 1 ss akasiehonning, smakes til
  • 1/2 medium løk
  • 1/2 eple
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss sesamfrø
  • chilipasta, smakes til (kan evt droppes)

Fremgangsmåte:

  1. Ha misopasta i en skål, og bland inn sesamolje og akasiehonning
  2. Finhakk løk og eple så smått du klarer, bland inn i misopastaen
  3. Knus hvitløk i hvitløkspresse, og bland inn sammen med sesamfrø
  4. Smak evt til med litt chilipasta 
  5. Sett i kjøleskap og la den stå gjerne etpar timer for å godgjøre seg før servering

Koreansk vårløksalat

Ingredienser:

  • 2 ss eddik vanlig hvit eddik 7%
  • 2 ss glutenfri soyasaus
  • 1,5 ss sesamolje
  • 1 ss akasiehonning
  • 2-3 vårløk, hakket

Fremgangsmåte:

  1. Bland sammen alle ingrediensene foruten vårløk i en skål
  2. Hakken vårløken og tilsett
  3. Server nylaget

Koreansk syltet løk (Yangpa Jangajji)

Ingredienser:

  • 1 medium stor løk
  • 2 ss akasiehonning
  • 2 ss blank eddik (7%)
  • 4-5 ss glutenfri soyasaus
  • 1,5 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:

  1. Løk skrelles og skjæres i så tynne skiver som mulig, bruk mandolin om du har
  2. Bland ut akasiehonning i eddik i en romslig skål, til honningen er oppløst. Tilsett soyasaus og vann, bland sammen
  3. Tilsett den skivede løken, og dynk den så godt som mulig i marinaden, så all løken dekkes
  4. La løken stå i 2-4 timer og marinere, da er den klar til servering
  5. Ha den evt på glass med tett lokk og sett i kjøleskap, om ikke alt brukes med det samme

Sesamolje med havsalt

Dette er svært enkelt & kjempegodt! Sprinkles over kjøtt, kylling, fisk og sjømat

Ingredienser:

  • 6 ss sesamolje
  • ca 1 ts flaksalt (evt havsalt) 

Fremgangsmåte:

  1. Ha sesamolje i en liten skål, og smak til med flaksalt, evt havsalt
  2. Voilà – klart til servering
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *